Η Google έχασε δικαστική μάχη 2,42 δισ. ευρώ με την ΕΕ – Τι απαντά η εταιρεία

Η Google έχασε δικαστική μάχη 2,42 δισ. ευρώ με την ΕΕ – Τι απαντά η εταιρεία
epa10856932 A view of Google offices in New York, New York, USA, 12 September 2023. The United States Department of Justice, along with a number of states, has sued Google over allegations that the company has used it massive influence to limit competition in the search engine market. The trial, which starts this week, is the first monopoly trial in over 20 years. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επειδή χρησιμοποίησε τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών για αγορές για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα.

Η Google έχασε την Τρίτη τον αγώνα της κατά του προστίμου ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ που επέβαλαν οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ πριν από επτά χρόνια, ένα από τα τρία μεγάλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην εταιρεία για διάφορες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο το 2017 επειδή χρησιμοποίησε τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών για αγορές για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων ευρωπαϊκών ανταγωνιστών.

Ένα κατώτερο δικαστήριο είχε επικυρώσει την απόφαση της αρμόδιας για τον ανταγωνισμό αρχής της ΕΕ το 2021, με αποτέλεσμα η Google να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Οι δικαστές του ΔΕΕ σημείωσαν ότι το δίκαιο της ΕΕ δεν κυρώνει την ύπαρξη δεσπόζουσας θέσης, αλλά την καταχρηστική εκμετάλλευσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ειδικότερα, απαγορεύεται η συμπεριφορά των επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού επί της ουσίας και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να προκαλέσει ζημία σε μεμονωμένες επιχειρήσεις και καταναλωτές», ανέφεραν.

Η Google έχει συγκεντρώσει 8,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντιμονοπωλιακά πρόστιμα της ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Έχει προσβάλει δύο αποφάσεις που αφορούν το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android και τη διαφημιστική υπηρεσία AdSense και τώρα περιμένει τις αποφάσεις.

Πολεμά επίσης τις αντιμονοπωλιακές κατηγορίες της ΕΕ που εκδόθηκαν πέρυσι και θα μπορούσαν να την αναγκάσουν να πουλήσει μέρος της επικερδούς επιχείρησης adtech, αφού οι ρυθμιστικές αρχές την κατηγόρησαν ότι ευνοεί τις δικές της διαφημιστικές υπηρεσίες.

Η απάντηση της Google

Σχολιάζοντας την απόφαση, η αμερικανική εταιρεία ανέφερε τα εξής:

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση σχετίζεται με μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα γεγονότα. Ήδη από το 2017 προχωρήσαμε σε αλλαγές προκειμένου να συμμορφωθούμε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσέγγισή μας λειτουργεί με επιτυχία εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, παράγοντας δισεκατομμύρια κλικ για πάνω από 800 υπηρεσίες σύγκρισης αγορών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com