Η Google «υποκύπτει» στις πιέσεις της ΕΕ – Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις αναζήτησης

Η Google «υποκύπτει» στις πιέσεις της ΕΕ – Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις αναζήτησης
ANTALYA, TURKEY - JUNE 22: In this illustration photo Google logo and Flag of Europe are displayed on screens in Antalya, Turkey on June 22, 2021. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η Google προειδοποίησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις και χρήστες ενδέχεται να μην είναι ευχαριστημένοι με τις προτάσεις της.

Η Google θα τροποποιήσει τα αποτελέσματα των διαδικτυακών αναζητήσεων προς τους χρήστες της για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους ιστότοπους σύγκρισης, ανέφερε η εταιρεία σε ένα blogpost την Τετάρτη, καθώς περιέγραψε τις προσπάθειές της να συμμορφωθεί με τους νέους τεχνολογικούς κανόνες της ΕΕ που θα μπορούσαν να πλήξουν τα έσοδα ορισμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA), με τον οποίο η εταιρεία θα πρέπει να συμμορφωθεί έως τις 7 Μαρτίου, η Google υποχρεούται να αντιμετωπίζει τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τις δικές της όταν τις κατατάσσει στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Υποχρεούται επίσης να επιτρέπει στους επιχειρηματικούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που παράγουν όταν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Google.

Οι αλλαγές

«Θα εισαγάγουμε ειδικές μονάδες που θα περιλαμβάνουν μια ομάδα συνδέσμων προς sites σύγκρισης από όλο τον ιστό, καθώς και συντομεύσεις ερωτήσεων στην κορυφή της σελίδας αναζήτησης για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν την αναζήτησή τους, μεταξύ άλλων εστιάζοντας τα αποτελέσματα μόνο σε sites σύγκρισης» ανέφερε η εταιρεία την Τετάρτη.

«Για κατηγορίες όπως τα ξενοδοχεία, θα αρχίσουμε επίσης να δοκιμάζουμε έναν ειδικό χώρο για τους sites σύγκρισης και τους άμεσους προμηθευτές, ώστε να εμφανίζουν πιο λεπτομερή ατομικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, βαθμολογιών αστέρων και άλλων στοιχείων. Αυτές οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση ορισμένων λειτουργιών από τη σελίδα αναζήτησης, όπως η μονάδα Google Flights» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τo Reuters σημειώνει πως οι ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης είναι από τους πιο έντονους επικριτές των πρακτικών της Google, με μια καταγγελία την περασμένη δεκαετία να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Άλλες διαφοροποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες θα επιτρέψουν στους κατόχους τηλεφώνων Android να αλλάζουν εύκολα την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης ή το πρόγραμμα περιήγησης και στους χρήστες υπηρεσιών και προϊόντων της Google να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε μια εφαρμογή ή υπηρεσία τρίτου μέρους.

Οι Ευρωπαίοι χρήστες θα δουν ένα πρόσθετο πανό συγκατάθεσης που θα τους ρωτάει αν ορισμένες υπηρεσίες της Google μπορούν να συνεχίσουν να μοιράζονται δεδομένα στοχευμένων διαφημίσεων.

Η Google προειδοποίησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις και χρήστες ενδέχεται να μην είναι ευχαριστημένοι με τις προτάσεις της, οι οποίες υπόκεινται ακόμη σε αλλαγές ενόψει της 7ης Μαρτίου.

«Ενώ υποστηρίζουμε πολλές από τις φιλοδοξίες του DMA σχετικά με την επιλογή των καταναλωτών και τη διαλειτουργικότητα, οι νέοι κανόνες συνεπάγονται δύσκολες ανταλλαγές και ανησυχούμε ότι ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες θα μειώσουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη» ανέφερε ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com