Η Google υπόσχεται επενδύσεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μαλαισία

Η Google υπόσχεται επενδύσεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μαλαισία
epa08979756 (FILE) - A Chinese woman walks past a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 01 January 2021). Alphabet, the parent company of internet giant Google, is due to publish their 4th quarter 2020 results on 02 January 2021. EPA/ROMAN PILIPEY *** Local Caption *** 54599547 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς το Big Tech συνεχίζει να δαπανά μεγάλα ποσά στη Νοτιοανατολική Ασία.

Του Lionel Lim

Το Big Tech συνεχίζει να δαπανά μεγάλα ποσά στη Νοτιοανατολική Ασία, με τη Μαλαισία να υποδέχεται μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Google λίγες εβδομάδες αφότου η Microsoft δεσμεύτηκε να δαπανήσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια στον τεχνολογικό τομέα της χώρας.

Την Πέμπτη, η Google δεσμεύτηκε να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μαλαισία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός κέντρου δεδομένων και μιας εγκατάστασης cloud. Η επένδυση, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής της Google στη Μαλαισία, αναμένεται να στηρίξει 26.500 θέσεις εργασίας και να προσθέσει έως και 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, σύμφωνα με το Bernama, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Η επένδυση της Google έρχεται στον απόηχο μιας παρόμοιας δέσμευσης από τον ανταγωνιστή της, Microsoft, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κουάλα Λουμπούρ, την πρωτεύουσα της χώρας, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, υποσχέθηκε να δαπανήσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση 200.000 Μαλαισιανών σε δεξιότητες ΤΝ και η δημιουργία ενός εθνικού «Κέντρου Αριστείας για την ΤΝ».

Από το 2022, η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει προσφέρει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων. Η χώρα διαθέτει επίσης φθηνότερη γη, ενέργεια και νερό σε σύγκριση με τη γειτονική Σιγκαπούρη. Οι εταιρείες άρχισαν να θεωρούν ολοένα και περισσότερο τη Μαλαισία ως επιλογή για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων αφότου η Σιγκαπούρη, ο κόμβος δεδομένων της περιοχής, επέβαλε τριετή παύση σε νέα πρότζεκτ μεταξύ 2019 και 2022, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τις απαιτήσεις ενέργειας και γης για ψηφιακές υποδομές.

Η Μαλαισία προσπαθεί επίσης να ανεβάσει την αλυσίδα αξίας των ημιαγωγών, με τον πρωθυπουργό Anwar Ibrahim αυτή την εβδομάδα να διαφημίζει την «ουδέτερη και αδέσμευτη» θέση της χώρας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ένα κύμα επενδύσεων στην τεχνολογία της Νοτιοανατολικής Ασίας

Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες αυξάνουν τις επενδύσεις τους στη Νοτιοανατολική Ασία, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν το νέο εργατικό δυναμικό της περιοχής, τα αυξανόμενα εισοδήματα και την πιο ουδέτερη γεωπολιτική θέση.

Εκτός από την επένδυσή της ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μαλαισία, η Microsoft θα επενδύσει επίσης 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδονησία τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στοχεύοντας σε νέες υποδομές cloud και ΤΝ. Η εταιρεία υποσχέθηκε επίσης να αναλάβει «σημαντικές δεσμεύσεις» έναντι των κλάδων cloud και ΤΝ της Ταϊλάνδης.

Και η Amazon πρόκειται να διοχετεύσει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια στη Σιγκαπούρη τα επόμενα πέντε χρόνια για να αναπτύξει τις υποδομές cloud της πόλης-κράτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook επισκέφθηκε επίσης την περιοχή νωρίτερα φέτος. Η εταιρεία υποσχέθηκε να αυξήσει τις δαπάνες της σε προμηθευτές με έδρα το Βιετνάμ και δέσμευσε 250 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Σιγκαπούρη. Οι αναλυτές λένε ότι η επίσκεψη του ήταν μια προσπάθεια «να αντισταθμίσει τα πονταρίσματα της εφοδιαστικής αλυσίδας της Apple» και να δημιουργήσει ένα διάδρομο για πιθανές μελλοντικές επενδύσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή.

Γενικότερα, οι εταιρείες και οι κατασκευαστές τεχνολογίας μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στην περιοχή εν μέσω μιας τεταμένης σχέσης ΗΠΑ-Κίνας. Κατασκευαστές chip όπως η Intel, η Infineon, η GlobalFoundries και η Samsung πρόσφατα δεσμεύτηκαν να προβούν σε επενδύσεις σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com