Η Google στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για να «ταΐσει» την τεχνητή νοημοσύνη

Η Google στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για να «ταΐσει» την τεχνητή νοημοσύνη
Εξετάζει πώς θα φέρει ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια στα κέντρα δεδομένων της.

Η Google εξετάζει πώς θα φέρει ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια στα κέντρα δεδομένων της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Σούνταρ Πιτσάι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Nikkei, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός αναζητά τρόπους για να καλύψει τις τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις των έργων τεχνητής νοημοσύνης.

Η πρωτοβουλία της Google θα αναζωπυρώσει πιθανότατα την ανάπτυξη πηγών ενέργειας χωρίς άνθρακα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πιτσάι δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία του θα αυξήσει τις επενδύσεις της στην ηλιακή και θερμική ενέργεια.

To δημοσίευμα σημειώνει πως η αμερικανική εταιρεία έχει αυξήσει τις επενδύσεις της σε κέντρα δεδομένων για την καλύτερη ανάπτυξη και λειτουργία των πρωτοβουλιών της για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Η μητρική της, Alphabet, κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αύξησε τις κεφαλαιακές της δαπάνες κατά περίπου 90% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 13,1 δισ. δολάρια σε ταμειακή βάση.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, έχουμε αυτό το ένα κομμάτι της υποκείμενης τεχνολογίας που διατρέχει όλα όσα κάνουμε σήμερα», δήλωσε ο Πιτσάι για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ίδιος απάντησε στις επικρίσεις από ορισμένες πλευρές ότι η Big Tech επενδύει υπερβολικά στην τεχνητή νοημοσύνη. «Κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή πλατφόρμας», είπε, «επενδύεις πιο δυσανάλογα στα προηγούμενα στάδια και στη συνέχεια οδηγείς την αποτελεσματικότητα στη συνέχεια»

Η Google στοχεύει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές σε όλες τις δραστηριότητές της και την αλυσίδα αξίας της έως το 2030. Αλλά οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της το 2023 ήταν 48% περισσότερες από ό,τι το 2019 σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα.

Η gen AI ήταν ο ένοχος, καθώς η τεχνολογία καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας στην εταιρεία μια τεράστια πρόκληση καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει πηγές ενέργειας και να περιορίσει τις εκπομπές ταυτόχρονα.

«Ήταν ένας πολύ φιλόδοξος στόχος», δήλωσε ο Πιτσάι για τον στόχο μηδενικών εκπομπών, «και θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε πολύ φιλόδοξα προς την κατεύθυνση αυτή». Προφανώς, η πορεία των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξήσει την κλίμακα του έργου που απαιτείται

«Εξετάζουμε τώρα πρόσθετες επενδύσεις, είτε πρόκειται για ηλιακή ενέργεια είτε για την αξιολόγηση τεχνολογιών όπως οι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, κλπ» είπε ο επικεφαλής της Google.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: