Η HelloFresh λανσάρει τη Factor στην Ευρώπη – Είναι η Ελλάδα στο ραντάρ;

Η HelloFresh λανσάρει τη Factor στην Ευρώπη – Είναι η Ελλάδα στο ραντάρ;
15 June 2023, Saxony-Anhalt, Barleben: View of loading boxes of the company "HelloFresh". At noon, the company officially launched automated production. Photo: Matthias Bein/dpa (Photo by MATTHIAS BEIN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η HelloFresh ιδρύθηκε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2014, αποτιμήθηκε σε 2,6 δις. ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης όπου συγκέντρωσε 75 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την εταιρεία μονόκερο.

«Σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο αγορών παντοπωλείου και έτοιμων γευμάτων στο σούπερ μάρκετ, το μοντέλο της Factor βασίζεται στην πραγματική ζήτηση των πελατών», λέει η Kaylyn Tolzmann COO and Co-MD, της Factor Europe.

Η Factor75, Inc., μια αμερικανική εταιρεία που προσφέρει έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα (RTE) εξαγοράστηκε το 2020 από τη Γερμανική HelloFresh, που παράγει κιτ γευμάτων. Μετά την επιτυχία του Factor στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η HelloFresh αποφάσισε να λανσάρει τη μάρκα στην Ευρώπη με πρώτους σταθμούς την Ολλανδία και το Βέλγιο λόγω του υψηλού ποσοστού διείσδυσης των λύσεων τροφίμων ηλεκτρονικού εμπορίου, της έντονης προτίμησης για ευκολία σε αυτές τις χώρες και την προτίμηση στις D2C λύσεις.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν και πότε το συγκεκριμένο μοντέλο θα έρθει στην Ελλάδα -σ.σ. στο μενού της HelloFresh υπάρχουν ελληνικές συνταγές– όπου η αγορά έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων, αν και όχι με τη μορφή που τα προσφέρει η HelloFresh και η Factory, έχουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Το λανσάρισμα στην Ευρώπη είναι ένα βασικό ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της HelloFresh. «Με την κυκλοφορία του Factor φέρνουμε μια νέα υγιεινή και εξαιρετικά βολική λύση RTE σε πελάτες στην Ολλανδία και τη Φλάνδρα. Ανυπομονούμε να ξεκλειδώσουμε νέα τμήματα πελατών στην Ευρώπη, καθώς αναμένουμε ότι η RTE θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξή μας τα επόμενα χρόνια», λέει ο Thomas Griesel, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της HelloFresh. Με το Factor διαθέσιμο στην Ολλανδία από τις 13 Ιουλίου και στη Φλάνδρα από τις 27 Ιουλίου, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν από 12 γεύματα, που καλύπτουν τις διατροφικές προτιμήσεις Flexitarian, Pescatarian, Vegetarian και Keto.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την εξαγορά της από τη HelloFresh τον Νοέμβριο του 2020, το μερίδιο αγοράς της Factor στις ΗΠΑ στον τομέα RTE έχει εκτοξευθεί στο 60% (4ο τρίμηνο 2022), ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η HelloFresh παρέδωσε πάνω από 253 εκατομμύρια γεύματα και έφτασε σε 7,3 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες.

Η HelloFresh ιδρύθηκε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2011. Αρχικά η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από τη Rocket Internet, μια γερμανική εταιρεία. Μέχρι το 2014, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι παρέδιδε 1 εκατομμύριο γεύματα το μήνα, την ίδια χρονιά συγκέντρωσε 50 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2015, είχε 250.000 συνδρομητές.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, αποτιμήθηκε σε 2,6 δις. ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης όπου συγκέντρωσε 75 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την εταιρεία μονόκερο. Τον Οκτώβριο του 2017, η εταιρεία ανακοίνωσε μια προγραμματισμένη IPO στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης για να συγκεντρώσει 350 εκατομμύρια δολάρια. Στις 2 Νοεμβρίου, η εταιρεία ολοκλήρωσε την δημόσια εγγραφή της, αποτιμώντας την σε 1,7 δις. ευρώ, ενώ την περίοδο της δημόσιας εγγραφής της, η εταιρεία είχε κεφαλαιοποίηση αγοράς υπερδιπλάσιας της Blue Apron, του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της με έδρα τις ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του 2018, η HelloFresh εξαγόρασε την Green Chef, μια αμερικανική εταιρεία βιολογικών κιτ γευμάτων και τον Οκτώβριο του 2018, η HelloFresh Canada με έδρα το Τορόντο εξαγόρασε την Chefs Plate, μια καναδική εταιρεία σετ γευμάτων. Το επιχειρηματικό μοντέλο της HelloFresh είναι να προετοιμάζει τα συστατικά που χρειάζονται για ένα γεύμα και να τα παραδίδει στους πελάτες, οι οποίοι στη συνέχεια πρέπει να μαγειρέψουν το γεύμα χρησιμοποιώντας κάρτες συνταγών, κάτι που μπορεί να διαρκέσει περίπου 30–40 λεπτά.

Η HelloFresh SE εισήχθη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τον Νοέμβριο του 2017 και επί του παρόντος διαπραγματεύεται στο MDAX (Δείκτης Γερμανικού Χρηματιστηρίου Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης). Σήμερα δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Αυστρία, Ελβετία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, Γαλλία, Δανία, Νορβηγία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία, ενώ ο όμιλος HelloFresh έχει γραφεία σε Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Σίδνεϊ, Τορόντο, Ώκλαντ, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Μιλάνο, Δουβλίνο και Βαρκελώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: