Η HSBC σε αναζήτηση του επόμενου ηγέτη της – Τι εξετάζει ο «σκληρός» Μαρκ Τάκερ

Η HSBC σε αναζήτηση του επόμενου ηγέτη της – Τι εξετάζει ο «σκληρός» Μαρκ Τάκερ
epa04782757 (FILE) A file photograph dated 18 February 2015 shows the logo of HSBC Private Bank in Geneva, Switzerland. Reports on 04 June 2015 said HSBC had agreed to pay Geneva authorities 40 million Swiss francs (43.02 million US-Dollars) to settle an investigation into allegations of aggravated money laundering at its Swiss private bank. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η HSBC βρίσκεται σε αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Νοέλ Κουίν.

Η HSBC αναζητά τον τέταρτο διευθύνοντα σύμβουλό της, μετά την απρόσμενη ανακοίνωση του Νοέλ Κουίν τον Απρίλιο ότι θα παραιτηθεί. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Μαρκ Τάκερ, και το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν το νέο ηγέτη μιας από τις πιο σημαντικές τράπεζες παγκοσμίως.

Η επιλογή αυτή αποτελεί για τον Τάκερ μια ακόμη ευκαιρία να αφήσει το στίγμα του πριν από το 2026, όταν και θα συμπληρώσει την μέγιστη επιτρεπόμενη θητεία του στη θέση του προέδρου, σύμφωνα με τον βρετανικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Η τράπεζα εξετάζει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς υποψηφίους, με τον οικονομικό διευθυντή Τζόρτζις Ελχέντεραϊ και τον επικεφαλής της παγκόσμιας περιουσίας και προσωπικής τραπεζικής Νούνο Μάτος να θεωρούνται από τους επικρατέστερους, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Τάκερ και η HSBC απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τάκερ εντάχθηκε στην HSBC τον Σεπτέμβριο του 2017 και ανέλαβε επίσημα τη θέση του προέδρου ένα μήνα αργότερα, σε μια περίοδο που η τράπεζα βρισκόταν σε διαδικασία μεγάλης αναδιάρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η HSBC μείωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας, πούλησε επιχειρήσεις και στράφηκε με αποφασιστικότητα προς την αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Ασίας.

Παρά τις προκλήσεις όπως οι διαμάχες στο Χονγκ Κονγκ και η πίεση από έναν μεγάλο Κινέζο μέτοχο, η τράπεζα πέτυχε ρεκόρ κερδοφορίας το 2023, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, αν και η απόδοση της τιμής της μετοχής δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακή, υποχωρώντας περισσότερο από 8% από τότε που ανέλαβε.

Ο Τάκερ έχει κερδίσει επαίνους για τις διοικητικές του ικανότητες, αν και ορισμένοι κριτικοί επισημαίνουν ελλείψεις στη στρατηγική του σκέψη. Παρ’ όλα αυτά, η αφοσίωσή του και οι σχέσεις του με σημαντικά πρόσωπα τον καθιστούν αξιοσημείωτο ηγέτη. Η Τζέιν Αν Γκάντια, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Virgin Money, επαινεί την αφοσίωσή του στη δουλειά και τον περιγράφει ως “σπουδαίο σύνδεσμο” μεταξύ Ασίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Με την ανακοίνωση του νέου CEO να πλησιάζει, το ενδιαφέρον θα στραφεί στον Τάκερ και στη διαδοχή του, όταν η θητεία του θα λήξει το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: