Οι ηγέτες βλέπουν “φως στην άκρη του τούνελ” – Οι χειρισμοί στην κρίση
- 14/04/2022, 19:52
- SHARE
Το ζήτημα του leadership transformation μέσα από την εμπειρία κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών σε περιόδους κρίσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης πάνελ του Most Powerful Women Summit 2022 με θέμα “Leading and learning through crisis” που συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece.
Την εμπειρία του crash course, όπου από τη μία μέρα στην άλλη κλήθηκε να λάβει σοβαρές αποφάσεις, μετέφερε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε.. Τόνισε ότι πρώτος άξονας ήταν το safety first και περιέγραψε τα αντανακλαστικά του ομίλου, με τη θέσπιση αυστηρών πρωτοκόλλων ανεξαρτήτως κόστους. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, “πέρα από ισολογισμούς και οικονομικούς στόχους πρέπει να βάλουμε πλάτη και να έχουμε ισχυρό κοινωνικό και εθνικό αποτύπωμα. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ψηφιακά εργαλεία για να διευκολύνουμε την πρόσβαση”. Εκπροσωπώντας έναν οργανισμό του οποίου το 68% είναι γυναίκες, έναν κομβικό ρόλο στο execution αυτών των γενικών αρχών έπαιξαν οι γυναίκες, πρόσθεσε Μάλιστα, όπως είπε, σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού το 53% είναι γυναίκες και το 47% άνδρες, δηλαδή το υψηλό ποσοστό των γυναικών δεν αφορά μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό. “Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα νοσηλευτικού προσωπικού. Ναι, υπάρχει κούραση, αλλά δίνει τεράστια ηθική ανταμοιβή, και πλέον και οικονομική ανταμοιβή. Κάνω έκκληση στους νέους ανθρώπους να σκεφτούν τον νοσηλευτικό κλάδο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση”, πρόσθεσε.
Σχετικά με την αστάθεια στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο Δρ. Αποστολόπουλος σημείωσε ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν συνηθίσαμε να λειτουργούμε με business plans. Πάντα υπήρχε ο αστάθμητος παράγοντας και ήμασταν εκπαιδευμένοι στην αστάθεια. “Είναι σημαντικό να υπάρχει μία ηγεσία που να έχει τα ακούσματα της κοινωνίας, να έχει ενσυναίσθηση, και να έχει τη δύναμη της ευελιξίας, της προσαρμοστικότητας και της ταχύτητας για να προχωρά. Μια πολυεθνική ενδέχεται να έχει πιο rigid διαδικασίες. Η ευελιξία είναι ένα πλεονέκτημα κάποιων ελληνικών επιχειρήσεων”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι πρέπει να προβάλλονται τα success stories γυναικών, ανεξάρτητα από ποσοστώσεις.
H Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μιλώντας για την κρίση της πανδημίας τόνισε ότι η ιατρική λειτουργεί με βάση τις ενδείξεις και τα τεκμήρια, αλλά όταν έχεις μία κρίση πρέπει κάτι να δοκιμάσεις. Το χειρότερο είναι να μην κάνεις τίποτα. “Πρέπει να βασιστούμε στο ένστικτο, αλλά πρέπει να υπάρχει και η γνώση, δεν μπορείς να πας στα τυφλά”, σημείωσε. Αναφερόμενη στην εμπειρία της στη συγκεκριμένη θέση τόνισε ότι πρέπει να έχει κανείς αίσθηση του χώρου, να ακούει τι χρειάζονται οι άλλοι γύρω του και να υπάρχουν κανόνες.
“Βλέπω φως στην άκρη του τούνελ”, πρόσθεσε η κ. Γκάγκα σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι έχουμε αποκτήσει ανοσία οι περισσότεροι ενώ πλέον έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε και να πολεμάμε τον ιό πιο γρήγορα και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Η Έλενα Καλλονά, Γενική Διευθύντρια της Jungheinrich Hellas, αναφερόμενη στις “μάχες” των τελευταίων ετών σημείωσε ότι η σημαντικότερη ήταν τη προσπάθεια του να νοιώσουν οι άνθρωποι ασφαλείς. “Πρέπει να είσαι εκεί και να τους ακούς. Και όχι μόνο εγώ αλλά όλα τα στελέχη στάθηκαν κοντά στους ανθρώπους της εταιρείας”. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, πάνω από το 50% της επιχείρησης είναι οι τεχνικοί και κλήθηκαν να είναι στον δρόμο για να υποστηρίξουν πελάτες. Σχετικά με τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, σχολίασε ότι όλα είναι θέμα ισορροπίας. “Αν το έχουμε πάρει απόφαση να διαπρέψουμε επαγγελματικά, θα τα καταφέρουμε. Αν ο σύντροφός μας θέλει να μας βοηθήσει, θα τα καταφέρουμε”, τόνισε.
Από την πλευρά της, η Αλεξία Μπακογιάννη, Founder & CEO της αία relate, σημείωσε ότι η κρίση είναι το νέο κανονικό καθώς ζούμε σε κρίση τα τελευταία 13 χρόνια. “Οπότε έχουμε μάθει να γινόμαστε πιο ευέλικτοι και προσαρμοστικοί”. Εξήγησε ότι η διαφορά με τις κρίσεις του παρελθόντος, είναι ότι πλέον οι ηγεσίες χρειάζονται την έννοια της ενσυναίσθησης. “Είναι ο μόνος τρόπος να έχουν επαφή με την κοινωνία, και η κοινωνία απαιτεί από τους ηγέτες να έχουν επαφή μαζί τους, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν”. Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, οι ηγέτες πρέπει να επιλέγουν ισορροπίες τρόμου. “Ας πούμε, τι κάνεις εάν έχεις γραφεία και στην Ουκρανία και στη Ρωσία; Τι κάνεις με τους 300 εργαζομένους που έχεις στη Ρωσία εάν κλείσεις τα γραφεία σου; Θα συνεχίσεις να τους πληρώνεις; Και για πόσο;”, αναρωτήθηκε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι ο Κων/νος Μητσοτάκης έλεγε ότι όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνε το σωστό. Ακόμα κι αν δεν έχεις όλα τα στοιχεία για να πάρεις μια απόφαση, αν κάνεις το σωστό θα πάρεις τη σωστή απόφαση.