Η οικονομία της Κίνας πάσχει. Θα επηρεάσει την Αμερική;
- 31/07/2015, 09:00
- SHARE
Η οικονομία της Κίνας κινδυνεύει να κολλήσει μια άσχημη γρίπη – και να μολύνει και τον υπόλοιπο κόσμο.
Μετά από χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης, η Κίνα επιβραδύνει. Η ανάπτυξη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2009 και οι επενδυτές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη, επειδή το Πεκίνο μάλλον παραποιεί τα επίσημα στοιχεία.
Η Κίνα είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο φόβος είναι μήπως η Κίνα συμπαρασύρει και άλλες μεγάλες οικονομίες – συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ – μαζί της. Αυτό θα ήταν τρομακτικό με δεδομένο το πόσο αργά αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία σήμερα και το πόσα λίγα μέσα έχουν απομείνει στις κυβερνήσεις για να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα.
«Χρειαζόμαστε όσο περισσότερη ανάπτυξη μπορούμε να έχουμε. Μια επιβράδυνση στην Κίνα δεν θα βοηθήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζόι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Ameriprise Financial.
Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν σε επιφυλακή, όταν η χρηματιστηριακή αγορά στην Κίνα άρχισε να καταρρέει στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, πλήττοντας τις τιμές του πετρελαίου, του χρυσού και του χαλκού. Οι κινεζικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν για λίγες εβδομάδες μετά την μαζική κυβερνητική παρέμβαση, αλλά η πτώση επαναλήφθηκε τη Δευτέρα, με τις μετοχές να υποχωρούν κατά 8,5%.
Ιδού οι βασικοί τρόποι με τους οποίους η οικονομική αναταραχή της Κίνας θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ.
1. Εμπορική επιβράδυνση: Το εξωτερικό εμπόριο είναι η πιο άμεση σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει το εμπόριο ΗΠΑ-Καναδά ως το μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με την State Street Global Advisors.
Αλλά αν η Κίνα επιβραδύνει δραστικά, θα μειωθεί η ζήτησή της για ξένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται στην Αμερική.
Τα καλά νέα είναι ότι η αμερικανική οικονομία δεν στηρίζεται πραγματικά στο εξωτερικό εμπόριο. Οι εξαγωγές αποτελούν μόλις το 13% του ΑΕΠ, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα. Αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα οι καταναλωτές δεν φοβούνται να καταναλώσουν, η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την καταιγίδα.
2. Πλήγμα στις αμερικανικές επιχειρήσεις: Θύλακες της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ εκτίθενται σε προβλήματα της Κίνας. Αυτό συμβαίνει γιατί το 40% των εσόδων των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο δείκτη S&P 500 προέρχονται από το εξωτερικό.
Η ταχύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα θα έβλαπτε δυσανάλογα τις πολυεθνικές εταιρείες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η United Technologies αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές για το 2015 και έριξε το φταίξιμο στην Κίνα. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι νέες παραγγελίες εξοπλισμού της θυγατρικής της Otis Elevator μειώθηκαν κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο μόνο στην Κίνα.
Ωστόσο, συνολικά, τα εταιρικά στελέχη δεν αγχώνονται με την Κίνα για τα φετινά κέρδη. Είναι μια πηγή ανησυχίας, αλλά λίγοι διευθύνοντες σύμβουλοι κρούουν πραγματικά τον κώδωνα του κινδύνου. Ορισμένες εταιρείες – όπως η Apple και η Nike – δηλώνουν ότι τα πάνε περίφημα στην Κίνα.
3. Επερχόμενη οικονομική κρίση στην Κίνα; Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει εν μέρει τροφοδοτηθεί από μια έκρηξη του δανεισμού. Τώρα που η οικονομία της επιβραδύνεται, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα τοξικά δάνεια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια οικονομική κρίση που θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο – σαν αυτό που συνέβη το 2008 με τα κακά στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.
«Ένας χρηματοοικονομικός πανικός … θα μπορούσε δυνητικά να βυθίσει τον κόσμο σε ύφεση, ιδίως αν εξαπλωθεί σε όλη την Ασία», δήλωσε ο Τζορτζ Χόγκετ, αναλυτής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής στην State Street Global Advisors.
Αλλά ο Χόγκετ πιστεύει ότι το Πεκίνο θα παρέμβει πριν συμβεί αυτό. Η κυβέρνηση της Κίνας έχει ένα τεράστιο απόθεμα μετρητών 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει ήδη δαπανήσει έντονα για να σταματήσει τη βουτιά του χρηματιστηρίου της χώρας και η κεντρική τράπεζα έχει επιθετικά μειώσει τα επιτόκια για να βοηθήσει την οικονομία.
Το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης: Ακόμη και αν τα προβλήματα της Κίνας μείνουν ως επί το πλείστον εντός των συνόρων της, είναι σαφές ότι η αναταραχή έχει αλλάξει τον τρόπο που οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τη χώρα.
Οι κινεζικές μετοχές είχαν ενισχυθεί κατά 150% στη διάρκεια των 12 μηνών πριν από τις 12 Ιουνίου. Στη συνέχεια μειώθηκαν κατά 32%, τρομάζοντας τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνταν ότι ήταν ένα μήνυμα βαθύτερου οικονομικού προβλήματος. Η ενίσχυση των κινεζικών μετοχών είχε τροφοδοτηθεί από δανεισμό, έντονη κερδοσκοπία και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που προωθούσαν την αγορά μετοχών.
Οι ρυθμιστικές αρχές στην Κίνα έσπευσαν να σώσουν τη χρηματιστηριακή αγορά. Εφάρμοσαν μια σειρά τολμηρών κινήσεων που συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ωστόσο, αυτές οι επιθετικές ενέργειες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των επενδυτών, οι οποίοι ήλπιζαν ότι το Πεκίνο θα απελευθέρωνε περισσότερο τις αγορές της.