Οι οικονομικές ανισότητες “ροκανίζουν” την εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ
- 27/04/2022, 15:47
- SHARE
Η αυξανόμενη ανισότητα εντός της ευρωζώνης εγκυμονεί τον κίνδυνο να τροφοδοτεί δυσαρέσκεια όχι μόνο προς τους πολιτικούς αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος που επικαλείται το Blοomberg.
Καθώς οι ανισότητες επιδεινώνονται μετά την πανδημία, οι οικονομολόγοι Stephanie Bergbauer, Alessandro Giovannini και Nils Hernborg δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσπαθήσει να ενισχύσει την αξιοπιστία της, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ώστε να εξηγεί τις πολιτικές και τους στόχους της.
Η εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα τείνει να είναι χαμηλότερη σε χώρες με μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα, σύμφωνα με την έρευνα. Σε ατομικό επίπεδο, επίσης, οι πολίτες που αντιλαμβάνονται την ανισότητα ως «πολύ μεγάλη» δείχνουν λιγότερη πίστη στην ΕΚΤ.
«Η ευθύνη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων βαρύνει πρώτιστα τις κυβερνήσεις, όμως οι πολίτες μπορεί να περιμένουν και από τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη εισοδηματική ανισότητα και οι σχετικές αντιλήψεις μπορεί να έχουν σημασία για την εμπιστοσύνη του κοινού στην ΕΚΤ».
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εδώ και καιρό απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι έχουν μερίδιο ευθύνης στη διεύρυνση των εισοδηματικών διαφορών, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων για χρόνια και της ποσοτικής χαλάρωσης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πράγματι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική «φαίνεται πως έχει κάπως περιορίσει την οικονομική ανισότητα στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία χρόνια».
Ακόμα κι έτσι, διαπιστώνεται, οι εισοδηματικές ανισότητες επηρεάζουν τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τον θεσμό. «Οι προσπάθειες να κατανοηθεί καλύτερα από το κοινό ο ρόλος και τα καθήκοντα της ΕΚΤ μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ίδρυμα», αναφέρει η μελέτη.