«Οι οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας εξαντλούνται σε λίγες μέρες»
- 29/04/2015, 20:18
- SHARE
Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε πως βιώσιμη χρηματοδότηση χωρίς τρίτο πακέτο δεν υφίσταται.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πλέον όχι εβδομάδες αλλά ημέρες προκειμένου να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους δανειστές της εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επίπονες μεταρρυθμίσεις που θα ψηφιστούν είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα που θα «σώσει» την Ελλάδα από τη χρεοκοπία στα τέλη Ιουνίου, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Πρόσθεσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές «θα μπορούσε να είναι στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας ή το ασφαλιστικό. «Πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».
Το μήνυμα του αξιωματούχου ήταν σαφές: «Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς τρίτο πρόγραμμα» δήλωσε λίγο πριν την έναρξη συνεδρίασης των υφυπουργών Οικονομικών. «Αυτό θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερα μέσα στον Μάιο προκειμένου οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να έχουν το χρόνο να εξασφαλίσουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Εντούτοις ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ακόμη έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα τέτοιο νέο πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα», πρόσθεσε.
Το Reuters σημειώνει στο δημοσίευμα του πως για τους πιστωτές, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει την Πέμπτη η Ελλάδα σε συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ταμείου στήριξης της Ευρωζώνης, θα είναι μόνον η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.
«Είναι πιθανόν ότι μόλις την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να διαπιστώνουμε αν υπάρχει κάποια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν βλέπω κάποια πιθανή κατάληξη αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς», τόνισε ο ίδιος.
Αν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στις μεταρρυθμίσεις, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία κατά τη σύνοδό τους στις 11 Μαΐου ή στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου λίγες ημέρες αργότερα, αν αυτό είναι απαραίτητο.
«Στην καλύτερη περίπτωση, στις 11 Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή δήλωση και μετά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Μαΐου ή πολύ νωρίς τον Ιούνιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Απαντώντας στο εν λόγω δημοσίευμα, παράγοντας της κυβέρνησης διεμήνυσε ότι «οι κυβερνητικές κόκκινες γραμμές παραμένουν, για λόγους κοινωνικού και οικονομικού εξορθολογισμού».