Οι ΗΠΑ επέστρεψαν και επίσημα στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
- 19/02/2021, 14:04
- SHARE
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανήλθαν επισήμως στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή την Παρασκευή, αναζωογονώντας τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει δραστικές περικοπές εκπομπών τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Επιστήμονες και ξένοι διπλωμάτες χαιρέτισαν την επιστροφή των ΗΠΑ στη συνθήκη, η οποία έγινε επίσημη 30 ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την κίνηση την πρώτη του ημέρα στο αξίωμα.
Δεδομένου ότι σχεδόν 200 χώρες υπέγραψαν το σύμφωνο του 2015 για την πρόληψη καταστροφικών κλιματικών αλλαγών, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη χώρα που αποχώρησε. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε το βήμα, ισχυριζόμενος ότι η δράση για το κλίμα θα κόστιζε πάρα πολύ.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μέσω βίντεο την Παρασκευή για να σηματοδοτήσει την επανεισδοχή των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εμφανίσεων με τους πρεσβευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, τον Γενικό Γραμματέα του Ηνωμένου Βασιλείου Αντόνιο Γκουτέτρες και τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Ο κ. Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να σχεδιάσει μια πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές των ΗΠΑ έως το 2050. Οι επιστήμονες έχουν πει ότι ο στόχος είναι σύμφωνος με αυτό που χρειάζεται, τονίζοντας επίσης ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2030 για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο κ. Κέρι μαζί με την εγχώρια σύμβουλο του Μπάιντεν, Τζίνα ΜακΚάρθι, δημιουργούν νέους κανονισμούς και κίνητρα με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας και τη μετάβαση από ορυκτά καύσιμα.
Αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» του επόμενου στόχου μείωσης των εκπομπών της Ουάσινγκτον, ή της Εθνικής Προσδιορισμένης Συνεισφοράς (Nationally Determined Contribution), που θα ανακοινωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα υπό τον Τζο Μπάιντεν στις 22 Απριλίου. Η επόμενη διάσκεψη για το κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.
Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε επίσης περισσότερα από δώδεκα διατάγματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και έχει κινητοποιήσει κάθε ομοσπονδιακό οργανισμό εδώ για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης.
Παρά τον ενθουσιασμό για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία, οι διαπραγματευτές για το κλίμα λένε ότι η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι εύκολη. Οι στόχοι του κ. Μπάιντεν για το κλίμα αντιμετωπίζουν πολιτικές προκλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπολίτευση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και ανησυχία μεταξύ ξένων ηγετών σχετικά με την αμερικανική «ανατροπή».
«Υπάρχει μεγάλη απόσταση για να διανύσουμε, αλλά η ελπίδα του Παρισιού είναι ζωντανή και δυνατή», δήλωσε η Ρέιτσελ Κλίτους, διευθύντρια πολιτικής της Ένωσης ενδιαφερόμενων επιστημόνων.