Η υπερπροσφορά ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλό 18 μηνών
- 27/12/2018, 18:43
- SHARE
Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε ισχύ η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα πάνω από 2% μετά τη χθεσινή ανάκαμψή τους κατά 8%, καθώς οι ανησυχίες για την πλεονάζουσα προσφορά αργού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προκάλεσαν πιέσεις, παρά τη στήριξη που υπήρξε από την άνοδο των τιμών των μετοχών.
Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο κατά 2,4% στα 53,17 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού κατά 2,2% στα 45,21 δολάρια.
Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά υποχώρησαν στη συνέχεια σχεδόν 40% και πλησιάζουν τώρα τα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων 18 μηνών. Το μπρεντ αναμένεται να καταγράψει απώλειες σχεδόν 30% φέτος, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει σχεδόν 25%.
Πριν από τρεις μήνες φαινόταν ότι θα υπήρχε έλλειμμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ στέρησαν μεγάλες ποσότητες αργού από την αγορά. Άλλοι, όμως, εξαγωγείς πετρελαίου υπερκάλυψαν αυτό το έλλειμμα, οδηγώντας σε αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων και μείωση των τιμών. Η αφθονία των καυσίμων συνέπεσε με την υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε άλλες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση τις τιμές του πετρελαίου.
Οι μετοχές ανέκαμψαν χθες σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα στοιχεία που έδειξαν ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών στις γιορτές.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συμφώνησε στις αρχές Δεκεμβρίου με άλλους παραγωγούς, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Οι περικοπές, όμως, θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα και η παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί ή είναι κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, με τις ΗΠΑ να αντλούν 11,6 εκατ. βαρέλια αργό την ημέρα, περισσότερο από ό,τι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μαζί. Αν και οι κυρώσεις των ΗΠΑ έβαλαν πλαφόν στις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν, η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι οι ιδιώτες εξαγωγείς της δεν έχουν προβλήματα με τις πωλήσεις αργού.