Όλη η εισήγηση του Eurogroup στους ηγέτες της Ευρωζώνης
- 12/07/2015, 19:49
- SHARE
Εφαρμοστικούς νόμους μέχρι την Τετάρτη ζητά το Eurogroup – Τι αναφέρεται για χρέος, ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες. Επιστρέφει η τρόικα στην Ελλάδα.
Με ένα άτυπο κείμενο τεσσάρων σελίδων από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νομοθετικά προαπαιτούμενα, τη συζήτηση για το χρέος, τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, αλλά και την περίπτωση προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ολοκλήρωσε τις εργασίες του σήμερα το Eurogroup.
Το κείμενο αυτό φέρεται να αποδέχεται κατά κάποιο τρόπο τη γερμανική παρέμβαση στο Eurogroup του Σαββάτου όσον αφορά την πιθανότητα ενός Grexit, ενώ όσες παρατηρήσεις είναι σε αγκύλες, δεν συμφωνήθηκαν από όλους.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, τονίζεται η ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση και αποδέχεται την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται εάν θα συνοδευτεί και με νέα χρηματοδότηση από το Ταμείο ή απλώς την συμβουλευτική του δράση.
Το Eurogroup ζητά από το ελληνικό κοινοβούλιο να ξεκινήσει να νομοθετεί «χωρίς καμία καθυστέρηση» από τις 15 Ιουλίου τα πρώτα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν:
- Τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και την επέκταση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων
- Τη λήψη μέτρων για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
- Τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Κώδικα πολιτικής δικονομίας για να δοθεί ένα τέλος στο δαιδαλώδες και κοστοβόρο δικανικό σύστημα.
- Την πλήρη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
- Τις Αυτόματες περικοπές δημοσίων δαπανών σε περιπτώσεις αποκλίσεων και υπερβάσεων.
- Τη μεταφορά του BRRD τουλάχιστον σε διάστημα μιας εβδομάδας με τη στήριξη της Κομισιόν.
Το έγγραφο αναφέρει ότι μόνο εφόσον εγκριθεί η πρώτη δέσμη μέτρων από την ελληνική βουλή, τότε οι θεσμοί θα προχωρήσουν στην υπογραφή νέου Μνημονίου (Memorandum of Understanding) κι αυτό σύμφωνα με το άρθρο 13 της Σύμβασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την ελληνική πλευρά να υπάρξει σαφής δέσμευση με βάση τις τελευταίες διακυμάνσεις της ελληνικής οικονομίας για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις σε:
- Συνταξιοδοτικό σύστημα και κάλυψη των απωλειών που προέκυψαν μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις
- Τη λήψη μεταρρυθμιστικών μέτρων για την αγορά εργασίας με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων, γάλακτος, φούρνων, ακτοπλοϊκών μεταφορών
- Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ [ή τη λήψη μέτρων που θα φέρουν τα ίδια έσοδα]
- Την επαναφορά εργασιακών συμβάσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς αλλά και την αποδοχή των ομαδικών απολύσεων, κι όλα αυτά με βάση το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις διεθνείς πρακτικές
- Τη λήψη άμεσων μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν την πλήρη ανεξαρτησία των τραπεζικών διοικήσεων από κρατικές παρεμβάσεις
Επιπλέον, ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων [και να χρησιμοποιήσει την τεχνική βοήθεια ενός ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα εκτιμήσει την αξία των υπό ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, με σκοπό να ενταθεί η πορεία των αποκρατικοποιήσεων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, ή να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δις ευρώ σε υπάρχον ανεξάρτητο εξωτερικό Ταμείο, όπως το Ταμείο για την Ανάπτυξη στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για την απομείωση του χρέους. Το συγκεκριμένο Ταμείο θα διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών].
Ζητείται επίσης η πλήρης μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και να μπει σε εφαρμογή ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα συνεπικουρούμενο από την Κομισιόν, το πρώτο σχέδιο για το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί έως τις 20 Ιουλίου.
Επιπλέον, οι θεσμοί ζητούν να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστεί η συνεργασία των ελληνικών αρχών μαζί τους. Στην ουσία οι Ευρωπαίοι ζητούν να επανέλθει το παλαιό καθεστώς συνεργασίας στα πλαίσια των αξιολογήσεων της τρόικα στην Αθήνα.
Όσον αφορά το νομοθετικό έργο, οι θεσμοί ζητούν να περνά πρώτα σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους κάθε νομοσχέδιο πριν αυτό πάει προς έγκριση από τη βουλή, αλλά και πριν καν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, προτείνεται στην ελληνική πλευρά να καταθέσει αίτημα τεχνικής βοήθειας στους θεσμούς έως τις 20 Ιουλίου.
Επίσης, οι θεσμοί ζητούν από την Ελληνική κυβέρνηση [να ακυρώσει το νομοθετικό έργο που είχε λάβει χώρα εντός του 2015 κι αφορά όλα εκείνα τα σημεία όπου υπάρχουν αντιρρήσεις, και να επιστρέψει στις δεσμεύσεις όπου συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου].
Όλα τα παραπάνω μέτρα συνιστούν τις μίνιμουν απαιτήσεις των θεσμών για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Το Eurogroup, όμως, σημειώνει ότι ακόμη κι αν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις, ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης μέσω του ESM δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Το ύψος της χρηματοδότησης που υπολογίζει το Eurogroup φτάνει στα 82-86 δις ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι ίσως βρεθούν πόροι για να μειωθεί το ποσό αυτό μέσω ιδιωτικοποιήσων. Λαμβάνονται, μάλιστα, υπόψη και οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας οι οποίες είναι 7 δις ευρώ έως τις 20 Ιουλίου και 5 δις ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Αναφέρεται επίσης και το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ύψους 1,5 δις ευρώ, το οποίο δεν αποπληρώθηκε, ενώ τονίζεται πως για κάθε καθυστέρηση σε αυτήν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων, θα ευθύνεται η ελληνική πλευρά.
Επιπλέον, όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 10 έως 25 δις ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 10 δις θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό λογαριασμό στον ESM.
Αναφέρεται επίσης ότι «μέσα στο καλοκαίρι» η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επανεκτίμηση της κατάστασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων.
Τέλος, σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρεται ότι υπάρχουν «σοβαρές επιφυλάξεις» εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες οι οποίες επέφεραν σημαντικές αλλαγές στη μακροοικονομική πολιτική της χώρας, ενώ τονίζεται ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν υιοθετήσει σημαντικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές για να εξασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο.
Όπως αναφέρεται, και σε αντίθεση αυτών των κινήσεων, [στα πλαίσια ενός πιθανού προγράμματος μέσω του ESM και σε ευθυγράμμιση με τη δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να επαναπροσδιορίσει πιθανά μελλοντικά μέτρα τα οποία θα εξομαλύνουν κι άλλο την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, κι αν καταστεί αναγκαίο, να εξασφαλιστεί ότι όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε σταθερό επίπεδο]. Τα μέτρα αυτά, αναφέρεται, [περιλαμβάνουν περαιτέρω χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, εφόσον όμως τηρηθούν κατά γράμμα οι συμφωνίες μεταξύ της ελληνική πλευράς και των θεσμών, κι αφότου υπάρξει μια πρώτη θετική αξιολόγηση του νέου προγράμματος].
Ακόμη σημειώνεται ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα κουρέματος του χρέους.
Στο προσχέδιο, όπως χαρακτηρίζεται, αφού το Eurogroup δεν κατέληξε σε επίσημη ανακοίνωση, υπάρχει η σημείωση ότι [σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, πρέπει να προσφερθεί η δυνατότητα εναλλακτικών διαπραγματεύσεων για ένα τάιμ άουτ από την ευρωζώνη], στη βάση της πρότασης Σόιμπλε, [με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους].