Η ισορροπία του PR στην ψηφιακή εποχή

Η ισορροπία του PR στην ψηφιακή εποχή
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει μία βαθιά εξέλιξη στις στρατηγικές μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

Από τον Κωνσταντίνο Ντάλτα 

Η οικοδόμηση και η διατήρηση μίας ισχυρής φήμης, είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οργανισμών, των επιχειρήσεων, όπως επίσης και της δημοφιλίας των προσώπων. Η δημιουργία αυτής της θετικής αντίληψης στη δημόσια σφαίρα, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο των επαγγελματιών των Δημόσιων Σχέσεων (PR), που λειτουργούν ως διαμορφωτές της στρατηγικής διαχείρισης της εικόνας και της επικοινωνίας.

Το PR διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της αναγνωσιμότητας ενός οργανισμού μέσω της αφήγησης και των στοχευμένων μηνυμάτων που διοχετεύει στο κοινό, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους εργαζομένους, στους Δημόσιους Φορείς, ακόμη και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σήμερα όμως, η ραγδαία ψηφιοποίηση των Μέσων Ενημέρωσης και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε διάφορες πτυχές της επικοινωνίας, μετασχηματίζει και αναδιαμορφώνει το PR, γεννώντας μοναδικές ευκαιρίες αλλά παράλληλα και σημαντικές προκλήσεις, που πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

Σκυτάλη στα ψηφιακά κανάλια

Οι μέρες που τα brands βασίζονταν αποκλειστικά σε έντυπες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές διαφημίσεις για να προσεγγίσουν το κοινό τους, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η έλευση του διαδικτύου και η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει μία βαθιά εξέλιξη στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση και κατ’ επέκταση στις στρατηγικές μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

Σήμερα, οι κινητές συσκευές έχουν γίνει προέκταση του ανθρώπινου χεριού, και διαμορφώνουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε, καταναλώνουμε πληροφορίες και εμπλεκόμαστε με τις μάρκες. Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν παραλάβει τη σκυτάλη από τα παραδοσιακά μέσα, και διαδραματίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, προσφέροντας πρωτοφανείς ευκαιρίες για στοχευμένα μηνύματα, δέσμευση σε πραγματικό χρόνο και μεγαλύτερη εμβέλεια. Αυτή η μετατόπιση έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο των δημοσίων σχέσεων, με τους επαγγελματίες να καλούνται να προσαρμοστούν στις εξελίξεις και εφαρμόζοντας τις στρατηγικές που θα προσεγγίσουν αποτελεσματικά τα κοινά-στόχους.

Ο πολλαπλασιασμός των διαδικτυακών καναλιών, προσφέρει τη δυνατότητα στα brands, στους οργανισμούς και στα πρόσωπα να επικοινωνούν άμεσα με το κοινό τους μέσω των sites και των Social Media. Οι εταιρείες με ισχυρή στρατηγική παρουσία και πρωτογενές, αυθεντικό περιεχόμενο σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram, το TikTok και το LinkedIn, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τους πελάτες τους, το κοινό τους και να συνδέσουν τα θέλω τους με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της εταιρείας.

Στο χάος ξεχωρίζει η αυθεντία

Η εξατομικευμένη επικοινωνία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των υψηλών προσδοκιών του πελάτη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα, που αφορούν την αντίδραση και την αλληλεπίδραση του κοινού με το περιεχόμενο, τα δημογραφικά του στοιχεία και τις προτιμήσεις του, κάτι που ενισχύει τις προσπάθειές μας για πιο στοχευμένες επικοινωνιακές δράσεις.

Την ίδια στιγμή, στο χάος των πληροφοριών και του περιεχομένου που ανεβαίνει καθημερινά στα Social Media και τα portal αυτό που ξεχωρίζει είναι η αυθεντία και η διαφορετικότητα, και όχι η μεταφορά ενός απλού μηνύματος. Ο αυθορμητισμός και η αυθεντικότητα στην επικοινωνία των brands είναι στοιχεία με τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να ταυτιστούν, δημιουργώντας μια αίσθηση αληθινής συναισθηματικής σύνδεσης. Όταν το αφήγημα είναι αληθινό η μάρκα έρχεται πιο κοντά στο κοινό.

H επανάσταση του ΑΙ

Η συζήτηση για την πρωτοτυπία και την αυθεντικότητα γίνεται ακόμη πιο σύνθετη με την άφιξη τεχνολογιών όπως το AI. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη προδιαγράφει μία νέα εποχή όπου η συνεργασία της τεχνολογίας και του ανθρώπου, θα μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα προς όφελος των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Τα εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν τον καθημερινό διαδικτυακό συνεργάτη για τον επαγγελματία των δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης που καλείται να παράγει μεγάλο όγκο ποιοτικού υλικού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τεχνολογία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για παραγωγή ιδεών και σύνταξη επικοινωνιακού υλικού, όπως επίσης και για παρακολούθηση αναφορών, ανάλυση επιδόσεων, και ακριβέστερη μέτρηση των αποτελεσμάτων. Και όλα αυτά με εύκολη πρόσβαση και εκμάθηση.

Η εποχή των κρίσεων

Οι εξελίξεις της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ανοίγουν διάπλατα τους ορίζοντες του PR, με τις ευκαιρίες και τα οφέλη να είναι αναρίθμητα. Ταυτόχρονα όμως, αναδύονται σημαντικές και μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική και επιδέξια διαχείριση από τους επαγγελματίες του τομέα. Σε μία εποχή όπου οι κρίσεις έχουν γίνει κανονικότητα, η ταχεία εξάπλωση της παραπληροφόρησης και της διάδοσης πληροφορίων στις ψηφιακές πλατφόρμες και στα μέσα ενημέρωσης, αποτελεί τρομερή απειλή για τις μάρκες, τους οργανισμούς, τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς.

Η ένταση και η ταχύτητα ανάπτυξης των κρίσεων, έχει αυξηθεί δραματικά, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για λάθη. Η οικοδόμηση και η διατήρηση της φήμης είναι, μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, η κατάρρευση της όμως μπορεί να γίνει στα επόμενα 5 λεπτά.
Η ψηφιακή αναβάθμιση του PR είναι ένα αναμφίβολα σημαντικό βήμα για τον τομέα μας. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω πως οι εταιρείες που θα επενδύσουν στους ανθρώπους τους παρέχοντάς τους την απαραίτητη τεχνογνωσία και την κατάλληλη τεχνολογία, θα απολαύσουν τα οφέλη της ψηφιακής εποχής, και θα αποτελέσουν τον ιδανικότερο σύμμαχο για τους συνεργάτες τους.

Ο Κωνσταντίνος Ντάλτας είναι Founder and Managing Director, Red Wolf PR & Advertising and 4Hats Conceptual Communication και μέλος του Fortune Greece Network