Η ιστορία πίσω από το κρασί των 40.000 δολαρίων
- 19/09/2019, 17:37
- SHARE
Πόσα θα πληρώνατε για ένα μπουκάλι κρασί; Ένα vintage κρασί του 2008, κοστίζει μόλις 40.000 δολάρια και είναι επισήμως το πιο ακριβό κρασί του κόσμου. Πρόκειται για το περίφημο Τοκάι Essencia, ένα ουγγαρέζικο κρασί από τους πρόποδες των Καρπαθίων Όρων. Η ασύλληπτη τιμή του προέρχεται από το κόστος παραγωγής και τη σπανιότητά του. Για να φτιαχτεί χρειάζονται περισσότερα από 180 κιλά σταφυλιών, ενώ απαιτείται και πολύς χρόνος μέχρι να ωριμάσει κατάλληλα. Κάθε σταφύλι μαζεύεται με το χέρι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόλις 18 μπουκάλια από αυτό στην αγορά.
Τα γλυκά κρασιά που παράγονται στην περιοχή Τοκάι, βασίζονται πάνω σε ένα μύκητα, τον botrytis cinerea, που προκαλεί μία «ευγενή σήψη» στα σταφύλια και τα συρρικνώνει σαν σταφίδες ανεβάζοντας τα επίπεδα των σακχάρων. Στη συνέχεια ο ζωμός που βγαίνει από τα σταφύλια ζυμώνεται μαζί με έναν οίνο βάσης ή με ένα απλό μούστο. Από εκεί και πέρα οι οινοπαραγωγοί επιλέγουν τι στυλ κρασιού θα παράγουν και ποια θα είναι τα επίπεδα της γλυκύτητας.
Τι κάνει όμως αυτό το γλυκό κρασί τόσο μοναδικό; Το Τοκάι Essencia διαφέρει από τα υπόλοιπα Τοκάι Aszú κρασιά, καθώς είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από σταφύλια Aszú, χωρίς την προσθήκη κάποιου οίνου βάσης στην ανάμειξη για να αραιωθεί η γλυκύτητά του. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου που προέρχονται από τα σταφύλια Aszú κάνουν τη ζύμωση να κρατήσει μέχρι και οκτώ χρόνια, φτάνοντας το επίπεδο του αλκοόλ στο 2-4%. Η εμφιάλωση, σύμφωνα με το Reuters, γίνεται σε μπουκάλι που είναι χειροποίητο, ενώ ο φελλός του παράγεται στην Πορτογαλία, ύστερα από ειδική μέτρηση που γίνεται στον λαιμό, από μηχάνημα που χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ.
Η ιστορία του
Πίσω στον 19ο αιώνα, η φήμη των Τοκάι Aszú κρασιών είναι τεράστια στην Ευρώπη. Μάλιστα ο Λουδοβίκος ο 14ος το ονόμαζε «το κρασί των βασιλιάδων, ο βασιλιάς των κρασιών». Πολλοί πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες και φημολογείται ότι το Βατικανό κρατούσε μπουκάλια από αυτό το κρασί πάνω στο κομοδίνο του Πάπα. Με το ξέσπασμα του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου το κρασί έχασε απότομα την αίγλη του, ειδικά μετά την πτώση της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας.
Σταδιακά μέσα στα χρόνια, οι αμπελώνες επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους. Οι οινοπαραγωγοί στην Ουγγαρία αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τη φήμη της χώρας τους, όχι μόνο στην παραγωγή ελίτ κρασιών, αλλά και στην εμφιάλωση ποιοτικών κρασιών, συμπεριλαμβανομένων ξηρών κόκκινων και κυρίως λευκών που ήταν πιο κοντά στις γεύσεις των ντόπιων. Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε τρεις δεκαετίες και οι Ουγγαρέζοι οινοπαραγωγοί κατάφεραν να εμφιαλώνουν κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, όπως τα Furmint, Hárslevelű, and Sárgamuskotály.
Ο πρώτος αγοραστής αυτού του κρασιού βρίσκεται στην Σανγκάη. Η Κίνα είναι μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά εξαγωγής κρασιών για τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Το Τοκάι λοιπόν φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.