Η εισβολή της Ρωσίας φτιάχνει ένα εφιαλτικό σκηνικό στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας φτιάχνει ένα εφιαλτικό σκηνικό στην Ουκρανία
epa09782634 Ukrainians take shelter in a metro station for the coming night in Kiev, Ukraine, 24 February 2022. Russian troops launched a major military operation on Ukraine on 24 February, after weeks of intense diplomacy and the imposition of Western sanctions on Russia aimed at preventing an armed conflict in Ukraine. EPA/MIKHAIL PALINCHAK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τους πολίτες να βρίσκουν καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ξεκινώντας μια από τις σοβαρότερες στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που εκφώνησε κατά την έναρξη της επίθεσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης άλλων χωρών θα «οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε ξαναδεί στην ιστορία».

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι 137 Ουκρανοί πολίτες και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη χώρα κατά την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, ενώ 316 Ουκρανοί πολίτες αναφέρθηκαν τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων τόσο σε έναν παιδικό σταθμό όσο και σε ένα ορφανοτροφείο στην Οχτίρκα, μια μικρή πόλη στο Σούμι Ομπλάστ της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «τύραννο» και τις ενέργειες της Ρωσίας «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες, αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τις οποίες είπε ότι «θα επιφέρουν σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και με την πάροδο του χρόνου».

Καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα στην Ουκρανία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν κάλυψη των γεγονότων σε πραγματικό χρόνο και δείχνουν με αμεσότητα τις παραλυτικές επιπτώσεις της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στη ζωή των πολιτών.

Εντωμεταξύ, ρωσικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον 13 Ουκρανών συνοριοφυλάκων που αρνήθηκαν να παραδοθούν, σκοτώνοντάς τους στο νησί Φίδι την Πέμπτη. Το μικρής έκτασης νησί βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Τα τελευταία λόγια πριν από τη μάχη ήταν από έναν Ουκρανό στρατιώτη που είπε στους Ρώσους «άντε γ……..», μετέδωσε το CNN. Το ρωσικό πολεμικό πλοίο απείλησε τους Ουκρανούς στρατιώτες ότι θα ανοίξει πυρ αν δεν παραδοθούν, σύμφωνα με τον ηχογραφημένο διάλογο.

Η Ρωσία αρνείται ότι σκότωσε οποιονδήποτε και λέει ότι όλα τα στρατεύματα παραδόθηκαν, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι και οι 13 Ουκρανοί υπερασπιστές είναι νεκροί. «Όλοι οι συνοριοφύλακες πέθαναν ηρωικά αλλά δεν τα παράτησαν. Θα τους απονεμηθεί ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας μετά θάνατον», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, νεογέννητα μωρά από τη μονάδα νεογνών από νοσοκομείο της πόλης Ντνίπρο μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο στα υπόγεια του κτιρίου για την ασφάλειά τους την Πέμπτη, σύμφωνα με τους New York Times. Το Ντνίπρο επλήγη από πυραυλικά πλήγματα καθώς ξεκινούσε η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλαρ κάλεσε τους Ουκρανούς να «αντισταθούν στη ρωσική εισβολή» φτιάχνοντας βόμβες μολότοφ ή παίρνοντας τυφέκια, σε ανάρτησή της στο Facebook το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανέφερε η Washington Post.

Μετά την προτροπή της Μάλαρ, οι αναζητήσεις στο Google για οδηγίες σχετικά με το πώς να φτιάξει κανείς κοκτέιλ μολότοφ αυξήθηκαν κατακόρυφα την Παρασκευή. Ένα δημοφιλές στοιχείο αναζήτησης στην Ουκρανία ήταν επίσης το «πώς να φτιάξετε μια μολότοφ στο δάσος», ανέφερε η Washington Post. Οι βόμβες μολότοφ, που αποκαλούνται επίσης «χειροβομβίδες των φτωχών», είναι γυάλινα μπουκάλια που γεμίζουν με εύφλεκτα υγρά – συνήθως βενζίνη – και έχουν ένα υφασμάτινο φιτίλι που στη συνέχεια αναφλέγεται.

Τέλος, Ουκρανοί πολίτες κρύβονται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε σταθμούς του μετρό, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως αυτοσχέδια καταφύγια. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι. Είναι μπερδεμένοι. Είναι απελπισμένοι ως προς το τι πρέπει να κάνουν, για πόσο καιρό θα βρουν καταφύγιο εδώ, και πού θα πάνε από εδώ και πέρα», ανέφερε η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN Clarissa Ward από έναν πολυσύχναστο ουκρανικό σταθμό του μετρό.

Πηγή: Fortune.com