Η Ιταλία ξαφνιάζει τις αγορές με έξτρα φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών

Η Ιταλία ξαφνιάζει τις αγορές με έξτρα φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών
The Unicredit logo on the Unicredit tower is pictured in Milan on November 7, 2017. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP) Photo: AFP
Συμφωνήθηκε η «απόσυρση» του 40% από τα επιπλέον κέρδη των τραπεζών»…

Το πράσινο φως για τη φορολόγηση των υπερκερδών που καταγράφουν οι τράπεζες στην Ιταλία έδωσε η πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Τζόρτζια Μελόνι. Ο εν λόγω φόρος ενετάχθη στο πλαίσιο ενός τεράστιου πακέτου μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων, που αφορούσε από άδειες ταξί έως ξένες επενδύσεις. 

Σύμφωνα με το Ansa Newswire, o φόρος θα μπορούσε να εισφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στα κρατικά ταμεία 

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν συμφωνήθηκε η «απόσυρση του 40% από τα επιπλέον κέρδη των τραπεζών» που για το 2023 ανήλθαν σε πολλά δισεκατομμύρια.

Τα ποσά τα οποία θα αντληθούν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν φοροελαφρύνσεις και να στηρίξουν στεγαστικά για δάνεια πρώτης κατοικίες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη όπου εμφανίστηκε χωρίς τη Μελώνη.

Η απροσδόκητη αυτή κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Μελόνι πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ανακοίνωση έγινε στον Σαλβίνι, ηγέτη του κόμματος της Λέγκα.

Επισημαίνεται πως τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τα έσοδα από δανεισμό. Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo SpA και η UniCredit SpA αύξησαν το guidance για το σύνολο του έτους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο λόγω της ταχείας αυστηροποίησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Μελόνι χρησιμοποίησε την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να επικυρώσει διάφορα θέματα ημιτελών εργασιών.

Ένα μέρος της νομοθεσίας αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας στο εξωτερικό. Δίνει στην κυβέρνηση πρόσθετες εξουσίες να ελέγχει τι μπορεί να μετακινηθεί από τη σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης, των ημιαγωγών, της κυβερνοασφάλειας, της αεροδιαστημικής και της ενέργειας.