Η Ιταλία ζητά από την Google να πληρώσει 1 δισ. ευρώ σε απλήρωτους φόρους

Η Ιταλία ζητά από την Google να πληρώσει 1 δισ. ευρώ σε απλήρωτους φόρους
epa08979756 (FILE) - A Chinese woman walks past a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 01 January 2021). Alphabet, the parent company of internet giant Google, is due to publish their 4th quarter 2020 results on 02 January 2021. EPA/ROMAN PILIPEY *** Local Caption *** 54599547 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και οι απαιτήσεις καλύπτουν τα έτη 2018 έως 2022.

Η Ιταλία ζητά από την Google να καταβάλει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε απλήρωτους φόρους και πρόστιμα, δήλωσαν την Παρασκευή τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος, επτά χρόνια μετά τη διευθέτηση από την αμερικανική εταιρεία μιας φορολογικής διαφοράς-ορόσημο με τις αρχές της Ρώμης.

«Συμμορφωνόμαστε με τους φορολογικούς κανονισμούς σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές» ανέφερε εκπρόσωπος της Google στο Reuters.

Η Υπηρεσία Εσόδων της Ιταλίας έχει ξεκινήσει μια αντιδικία με την Google, η οποία μπορεί να καταλήξει είτε σε διακανονισμό είτε στην έναρξη δικαστικής διαδικασίας.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και οι απαιτήσεις καλύπτουν τα έτη 2018 έως 2022, ανέφερε μία από τις πηγές.

Όπως και στην προηγούμενη έρευνα, η έρευνα υπό την ηγεσία των εισαγγελέων του Μιλάνου ισχυρίζεται ότι η Google δεν υπέβαλε και δεν κατέβαλε φόρους για τα έσοδα που προέκυψαν στην Ιταλία, αλλά αυτή τη φορά η βάση της κατηγορίας είναι διαφορετική, ανέφεραν οι πηγές.

Το 2017, η Google πλήρωσε 306 εκατομμύρια ευρώ επειδή θεωρήθηκε ότι είχε μόνιμη εγκατάσταση στην Ιταλία με βάση το προσωπικό της που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Τώρα η πρόκληση έχει τεθεί με βάση την ψηφιακή υποδομή που διαθέτει στη χώρα και η οποία της επιτρέπει να λειτουργεί και να παράγει έσοδα. Πρόκειται για την ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατο ιταλικό φορολογικό διακανονισμό με το Netflix.

Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι εάν επιτευχθεί διακανονισμός, η γραμμή έρευνας θα εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλες τις πολυεθνικές εταιρείες του διαδικτύου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εισαγγελέων του Μιλάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com