Η JP Morgan γίνεται η πρώτη τράπεζα που προσγειώνεται στο Metaverse
- 16/02/2022, 12:59
- SHARE
Στο νέο σύμπαν του Metaverse και στην Decentraland ετοιμάζεται να «προσγειωθεί» η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, η JP Morgan. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο επενδυτικός οίκος αποκαλύπτει, στο εγγύς μέλλον αναμένεται να αναζητήσει ευκαιρίες στο υπό διαμόρφωση εικονικό σύμπαν.
«Πάρα πολλοί πελάτες μας εκφράζουν ενδιαφέρον για το Metaverse» δηλώνει η επικεφαλής του τμήματος Crypto Κριστίν Μόι, προσθέτοντας: «Με τη λευκή βίβλο την οποία συντάξαμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες να αποβάλουν τον… θόρυβο, να καταλάβουν ποια είναι η τρέχουσα πραγματικότητα και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια στην τεχνολογία, την εμπορική υποδομή, την ιδιωτικότητα/ταυτότητα και το εργατικό δυναμικό, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του μετασύμπαντος».
Με τα NFTs το 2021 σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στο metaverse. Τον Ιανουάριο, ο γίγαντας των ηλεκτρονικών Samsung δημιούργησε ψηφιακή εκδοχή καταστήματος του στη Νέα Υόρκη, στην Decentraland, και τον Νοέμβριο τα Μπαρμπέιντος ίδρυσαν μια πρεσβεία metaverse, επίσης στην Decentraland.
Metanomics
Η JPMorgan ξεκινά την αξιολόγησή της για τα metanomics (metaverse + economics) επισημαίνοντας ότι η μέση τιμή ενός αγροτεμαχίου εικονικής γης διπλασιάστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αυξανόμενο από τις 6.000 δολ. τον Ιούνιο σε 12.000 δολ. έως τον Δεκέμβριο στους τέσσερις κύριους ιστότοπους του Web 3 metaverse: Decentraland, The Sandbox, Somnium Space και Cryptovoxels.
«Με τον καιρό, στην εικονική αγορά ακινήτων θα μπορούσε να παρέχονται υπηρεσίες όπως στον φυσικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων πίστωσης, στεγαστικών δανείων και ενοικίασης», ανέφερε η έκθεση της JPMorgan.
Προσθέτει δε ότι η διαχείριση εξασφαλίσεων (collateral) αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) θα μπορούσε κάλλιστα να μπει στο παιχνίδι και ότι αντί για τις παραδοσιακές εταιρείες χρηματοδότησης αυτό θα μπορούσε να γίνει από αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς (DAO).
Η εργασία στο metaverse θα είναι επίσης επικερδής, ανέφερε η έκθεση, κάνοντας μνεία σε μια σειρά από παρόχους ψυχαγωγίας, καθώς και εφαρμογές όπως το RTFKT, ένα εικονικό σχεδιαστή παπουτσιών που αποκτήθηκε πρόσφατα από τη Nike.
Μια άλλη επικερδής παράμετρος, πιθανότατα, θα είναι στη διαφήμιση, είπε η τράπεζα, επικαλούμενη πρόβλεψη ότι οι δαπάνες για διαφημίσεις εντός του παιχνιδιού πρόκειται να φτάσουν τα 18,41 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.
Η δημοσίευση της JPMorgan προσπάθησε να απεικονίσει τη διαφημιστική εκστρατεία του «μετασύμπαντος» σε σχέση με την πραγματικότητα, δηλώνοντας ότι πολλοί τομείς πρέπει να βελτιωθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η συνολική εμπειρία χρήστη και η απόδοση των avatars, καθώς και η εμπορική υποδομή.
«Πιστεύουμε ότι το υπάρχον τοπίο εικονικών παιχνιδιών (κάθε εικονικός κόσμος με τον δικό του πληθυσμό, το ΑΕΠ, το νόμισμα εντός του παιχνιδιού και τα ψηφιακά του στοιχεία) έχει στοιχεία που παραλληλίζονται με την παγκόσμια οικονομία: διασυνοριακές πληρωμές, συνάλλαγμα, δημιουργία χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, εμπορία και φύλαξη μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μετασύμπαν» καταλήγει η τράπεζα.