Η JP Morgan “βλέπει” ότι το χρηματιστήριο δίνει σημάδια επερχόμενης ύφεσης
- 06/01/2023, 09:01
- SHARE
του Chris Morris
Κάθε επενδυτής έχει ακούσει ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν αποτελούν δείκτη των μελλοντικών αποτελεσμάτων. Αλλά όταν πρόκειται για μια αναμενόμενη επικείμενη ύφεση, πολλοί άνθρωποι κοιτάζουν τις προηγούμενες για μια κατευθυντήρια γραμμή για το τι να περιμένουν.
Ο Nikolaos Panigirtzoglou, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, συμφωνεί, σημειώνοντας ότι το μοτίβο στο οποίο κινείται το χρηματιστήριο τον τελευταίο καιρό θυμίζει πολύ εκείνο που παρατηρήθηκε τις ημέρες πριν από την ύφεση του 1969. Ευτυχώς, για τους καταναλωτές, αυτή αποδείχθηκε αρκετά ήπια.
«Χρησιμοποιώντας την ύφεση των ΗΠΑ του 1969 ως οδηγό, η εικόνα που έχουμε είναι η συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς μετοχών έως και έξι μήνες μετά την έναρξη της ύφεσης, αλλά μια γρήγορη ανάκαμψη μετά από εκείνο το σημείο», λέει ο Panigirtzoglou.
Το χρηματιστήριο είναι ένα από τα κλειδιά για τη σύγκριση. Το 1969, ο S&P 500 σημείωσε συνολική πτώση 34%, ανακάμπτοντας λίγο σε πτώση 20% από την κορύφωσή του όταν τελικά ξεκίνησε η ύφεση. Ο τρέχων δείκτης υποχωρεί λίγο περισσότερο από 20% από το υψηλό των 52 εβδομάδων.
Η κλίση της καμπύλης απόδοσης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επί του παρόντος είναι επίσης πολύ παρόμοια με εκείνη που είδαν οι επενδυτές το 1969.
Πέρα από τα οικονομικά, υπάρχουν και άλλες ομοιότητες μεταξύ 2023 και 1969. Εκείνη η οικονομική ύφεση ήρθε καθώς ο πληθωρισμός μαινόταν, μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια την ίδια στιγμή που άρχισαν να επικεντρώνονται στα δημοσιονομικά ελλείμματα που προήλθαν από τον πόλεμο.
Η οικονομική ανάπτυξη επανήλθε το 1970, διήρκεσε μέχρι το 1973, όταν ο ΟΠΕΚ επέβαλε εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προκαλώντας τετραπλασιασμό των τιμών και κατάρρευση του χρηματιστηρίου, οδηγώντας σε μια διετή πτώση της αγοράς.
Ο ΟΠΕΚ+, το σύγχρονο ισοδύναμο του καρτέλ πετρελαίου της Μέσης Ανατολής της δεκαετίας του ’70, δεν έχει κάνει τόσο δραστικό βήμα τη δεκαετία του 2020, αλλά αυτό είναι ένα άλλο σημείο ομοιότητας: μείωσε την παραγωγή τον Οκτώβριο, προκαλώντας μια οργισμένη απάντηση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ανησυχώντας τους παγκόσμιους ηγέτες για μια νέα εποχή ενεργειακής κρίσης. Πιο πρόσφατα, επέλεξε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές και οι τιμές παρέμειναν χαμηλότερες από ό,τι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πηγή: Fortune.com