Οι θεαματικές προβλέψεις της JPMorgan για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
- 11/02/2020, 11:45
- SHARE
Σε αντίθεση με την Goldman Sachs, που έβλεπε υψηλό ρίσκο εκτέλεσης, τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και συνολικά την εξυγίανση των ισολογισμών τους φαίνετα να πείθουν τους ειδικούς της JPMorgan. Επικαλούμενοι όχι μόνο τις κινήσεις των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και τη βελτίωση των προοπτικών της πραγματικής οικονομίας, όπως και τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου αναβαθμίζουν τη σύστασή τους για τις τραπεζικές μετοχές.
Σε σημερινό σημείωμα προς τους επενδυτές οι αναλυτές της JPMorgan ξεχωρίζουν τις ελληνικές τράπεζες ως μία από τις «αγαπημένες» τους επιλογές για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα για την Alpha Βank, που προχώρησε πρόσφατα σε άκρως επιτυχή έκδοση 10ετους ομολόγου TierII και την Τράπεζα Πειραιώς, που ετοιμάζει ανάλογη κίνηση.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς έχουν περιθώρια ανόδου άνω του 40%, ενώ εκείνες της Εθνικής και Εurobank σχεδόν 35%.
Συγκεκριμέναη σύσταση για την Πειραιώς αναβαθμίζεται κατά δύο κλίμακες σε «υπεραπόδοση» (overweight) από «υποαπόδοση» (underweight) και η τιμή στόχος ανεβαίνει από τα 2,4 στα 4,2 ευρώ. Η δραστική αυτή προς τα επάνω αναθεώρηση στηρίζεται στην εκτίμηση για αύξηση του δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 6,3% έως το 2022.
Σε «υπεραπόδοση» από «ουδέτερη» αναθεωρείται η σύσταση για την Alpha με την τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ. Η αναβάθμιση έρχεται ουσιαστικά ως επιβράβευση του σχεδίου για ενίσχυση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 7% έως το 2022.
Η Εθνική Τράπεζα πετυχαίνει επίσης να διατηρήσει την σύσταση «υπεραπόδοσης» με την τιμή στόχο στα 3,8 ευρώ. Στον αντίποδα για τη Eurobank η σύσταση είναι ουδέτερη.
Υπενθυμίζεται ότι η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της αναγνώριζε πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2019 έως σήμερα, αλλά εμφανίζεται άκρως επιφυλακτική για την πορεία τους στο εξής και αναθεωρούσε προς κάτω τις τιμές- στόχους. Όπως εξηγούσε το έως τώρα ράλι οφείλεται στις βελτιωμένες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, σε μία πιο δυναμική δευτερογενή αγορά για τις μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις, αλλά και στις προσδοκίες για μία συστημική λύση για τον κλάδο. Ωστόσο τόνιζε πως κατά την εκτίμησή της οι μετοχικές τιμές διαπραγματεύονται ουσιαστικά σήμερα σαν να έχουν ήδη επιτευχθεί οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2021 και χωρίς να έχει υπολογιστεί ακόμη το ρίσκο εκτέλεσης.