Η JPMorgan μόλις αγόρασε ένα τεράστιο δάσος για να βγάλει λεφτά – και όχι μόνο από την ξυλεία

Η JPMorgan μόλις αγόρασε ένα τεράστιο δάσος για να βγάλει λεφτά – και όχι μόνο από την ξυλεία
epa05101525 (FILE) A file photo dated 16 April 2009 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. PMorgan Chase, the largest US bank by assets, released their 4th quarter results on 14 January 2016 saying their net income was 5.4 billion USD, an increase of 10 per cent. JPMorgan Chase said their net revenue was 23.7 billion USD, up one per cent, driven by higher revenue in corporate and consumer & community banking, largely offset by lower revenue in corporate and investment banking and asset management. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι αγόρασε 1.000.000 στρέμματα επιπλέον δασικών εκτάσεων σε τρεις περιοχές στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

του Tristan Bove

Η επένδυση στη διατήρηση των δασών δεν είναι πλέον μόνο για τους περιβαλλοντολόγους. Οι επενδυτικοί βραχίονες τεράστιων τραπεζών μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι, καθώς το ενδιαφέρον για λύσεις που βασίζονται στη φύση για την απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα αυξάνεται.

Η ξυλεία, το ξύλο που καλλιεργείται για να χρησιμοποιηθεί για ξυλουργικές εργασίες ή για την κατασκευή σπιτιών, μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά περιουσιακά στοιχεία. Θεωρείται εδώ και καιρό μια αξιόπιστη επένδυση, και μάλιστα έχει αντέξει καλά απέναντι στον πληθωρισμό, καθώς η ζήτηση και η τιμολόγηση του εμπορεύματος τείνει να ωφελείται όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της JPMorgan Chase έχει την ξυλεία στο χαρτοφυλάκιό του εδώ και χρόνια, και γιατί τώρα σχεδιάζει να το διπλασιάσει. Η τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αγόρασε 1.000.000 στρέμματα επιπλέον δασικών εκτάσεων σε τρεις περιοχές στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ έναντι 500 εκατ. δολαρίων. Η διαχείριση των δασικών εκτάσεων θα γίνει από την Campbell Global της JPMorgan, έναν διαχειριστή επενδύσεων με εμπειρία τριών δεκαετιών στη διαχείριση φυσικών πόρων.

Η επένδυση της τράπεζας πιθανότατα θα προσφέρει αποδόσεις στην JPMorgan καθώς οι τιμές της ξυλείας θα αυξάνονται λόγω της πιθανής ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς κατοικίας. Όμως ένας άλλος λόγος για τον οποίο η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο με βάση τα έσοδά της τοποθετεί τα χρήματά της στην ξυλεία έγκειται στην αξία της διατήρησης των δέντρων όρθιων, αντί της κοπής τους.

«Οι εκτάσεις θα τυγχάνουν συνεχούς διαχείρισης τόσο για τη δέσμευση άνθρακα όσο και για την παραγωγή ξυλείας, ώστε να ικανοποιείται η αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμα οικοδομικά προϊόντα και άλλες χρήσεις», έγραψε η JPMorgan, καθώς η τράπεζα και άλλοι θεσμικοί επενδυτές σαν κι αυτήν αρχίζουν να μπαίνουν στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά για τη δέσμευση άνθρακα.

Από τότε που η JPMorgan εξαγόρασε την Campbell Global το 2021, κατέστησε σαφές ότι το ενδιαφέρον της για τα δάση δεν αφορούσε μόνο την κοπή δέντρων και είχε ως στόχο να αποδείξει ότι οι βιώσιμες επενδύσεις και οι θετικές αποδόσεις μπορούν να συμβαδίζουν.

Εκτός από το ότι παρέχουν καταφύγιο για την άγρια ζωή, η διατήρηση των δασών μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα που θερμαίνει τον πλανήτη. Μεταξύ του 2001 και του 2019, τα δάση του κόσμου απορρόφησαν διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από αυτή που απελευθέρωσαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μελέτη του 2021, λειτουργώντας ως «δεξαμενή άνθρακα» που δέσμευε 7,6 δισεκατομμύρια καθαρούς μετρικούς τόνους CO2 ετησίως, ή μιάμιση φορά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι εκπέμπουν ετησίως ολόκληρες οι ΗΠΑ.

Με τις τεχνολογίες άμεσης δέσμευσης του αέρα για τη χειροκίνητη απορρόφηση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα να απέχουν ακόμη πολύ από το να εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα, ο ΟΗΕ έχει προβάλλει την ικανότητα των λύσεων που βασίζονται στη φύση, συμπεριλαμβανομένων των δασών και των ωκεανών, να δεσμεύουν τον άνθρακα.

Αλλά η εύκολη διαθεσιμότητα των φυσικών σχηματισμών για τη δέσμευση του άνθρακα έχει προσελκύσει επίσης το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα και να συνεχίσουν να κερδίζουν, ενώ το κάνουν.

Για τους επενδυτές, η διατήρηση των δέντρων στο έδαφος όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση του ατμοσφαιρικού άνθρακα, αλλά μπορεί να εξασφαλίσει και μια πιο αξιόπιστη ροή αποδόσεων μακροπρόθεσμα. Τα λιγότερα δέντρα που χρησιμοποιούνται για ξυλεία μειώνουν την προσφορά μακροπρόθεσμα, γεγονός που θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές της ξυλείας και θα ωφελήσει τους επενδυτές, έγραψε σε ανάρτηση στο blog της τον Σεπτέμβριο η Kristin Kallergis Rowland, παγκόσμια επικεφαλής εναλλακτικών επενδύσεων στην JPMorgan, προσθέτοντας ότι τα μακροχρόνια πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα δέντρα που στέκονται, μπορούν ακόμη και να παρέχουν μια πιο ανθεκτική αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού από ό,τι άλλα εμπορεύματα.

Διαβάστε επίσης:

CEO JP Morgan: To Bitcoin είναι μια «υπερδιαφημισμένη απάτη»