Η «καρδιά» του καταδυτικού τουρισμού χτυπά στην Αμοργό
- 19/09/2017, 19:09
- SHARE
Μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ που έχει προσελκύσει 2.000 επισκέπτες.
Να καταστήσει την Αμοργό αγωνιστικό και προπονητικό κέντρο ελεύθερης κατάδυσης, που θα προσελκύει αθλητές από όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας παράλληλα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας του νησιού, φιλοδοξεί η ομάδα του Authentic Big Blue.
Η αθλητική διοργάνωση, ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αμοργού και αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ
Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης, με τη συμμετοχή των καλύτερων Ελλήνων και ξένων δυτών, που αποτίει φόρο τιμής στους θρύλους της ελεύθερης κατάδυσης, Jacques Mayol και Enzo Maiorca οι οποίοι ενέπνευσαν τον Luc Besson να γυρίσει την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» (1988) στα υπέροχα νερά της Αμοργού. Η αγάπη τους για τις καταδύσεις και το πάθος τους να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια έγινε η «ιστορία που έγραψε ιστορία» στο άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης.
«Δεν προσδοκούμε από την πρώτη κιόλας χρονιά διεξαγωγής του event να γίνει τουριστική «απόβαση» στο νησί, διότι οι υποδομές προς το παρόν δεν είναι τέτοιες που να μπορούν να υποστηρίξουν ένα μεγάλο κύμα τουριστών. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ανθρώπους που είναι δεμένοι με τη θάλασσα, τους αρέσει η φύση και έχουν υιοθετήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής» λέει στο fortunegreece.com η εμπνεύστρια του Authentic Big Blue, Βιβή Δρακά.
Η ίδια επισημαίνει πως, με αφορμή το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός που αναμένεται να δώσει ώθηση στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της Αμοργού, ανοίγει ακόμη περισσότερο η τουριστική «βεντάλια» ενώ επιμηκύνεται και η τουριστική σεζόν. «Για φέτος οι συμμετοχές αγγίζουν τις 40, αριθμός που θεωρείται μεγάλος για ένα event ελεύθερης κατάδυσης. Ο πήχης που είχαμε θέσει έχει ξεπεραστεί. Μιλάμε για το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του νησιού που αναδεικνύει παράλληλα και τη φιλοξενία των κατοίκων».
Οι αθλητές μαζί με τους συνοδούς τους αγγίζουν τα 300 άτομα, ενώ ο κόσμος που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το νησί ξεπερνά τους 1.500 ανθρώπους. «Η Αμοργός έχει περιορισμένη τουριστική σεζόν και χάρη στο Authentic Big Blue μέσα στο Σεπτέμβριο το νησί μοιάζει να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς που καταγράφει τον Ιούλιο, στην καρδιά του καλοκαιριού. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μαγαζιά δουλεύουν και έχουν επενδύσει σε όλη αυτή την προσπάθεια. Κατανοούν πως αν δεν επενδύσουν δεν πρόκειται να πάρουν πίσω».
Όνειρο της κας Δρακά είναι να καταστεί η Αμοργός αγωνιστικό και προπονητικό κέντρο ελεύθερης κατάδυσης που θα προσελκύει αθλητές από όλο τον κόσμο. Άλλωστε, όπως εξηγεί, το κυκλαδίτικο νησί δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από περιοχές όπως η Αίγυπτος ή η Καραϊβική που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. « Μπορεί σε αυτές τις περιοχές τα νερά να είναι πιο ζεστά, όμως στην Αμοργό είναι πιο μπλε τα νερά. Είναι αυτό που λέμε Crystal clear water και ενδείκνυνται, όχι μόνο για επαγγελματίες αθλητές, αλλά και για τον μέσο ελεύθερο δύτη».
Τα μεγαλύτερα ονόματα της ελεύθερης κατάδυσης θα καταδυθούν στο απέραντο Ελληνικό μπλε, στον Κυκλαδίτικο βυθό, θα αναμετρηθούν με την ανάσα τους και θα… αναδυθούν στην Ελληνική φιλοξενία αφού παράλληλα διοργανώνεται το Amorgos Gastronomy Week με στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των μοναδικών προϊόντων του νησιού.
Κατά τη διάρκεια του Authentic Big Blue 2017, θα διεξαχθούν αγωνίσματα και στις τρεις αγωνιστικές κατηγορίες που έχει στο πρόγραμμα της η Aida International: CWT σταθερά βάρη με πέδιλα, CNF σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα και FIM ελεύθερη βύθιση.
Σημειώνεται πως η οργανωτική επιτροπή του Authentic Big Blue θα απονείμει στον αθλητή και την αθλήτρια που θα συγκεντρώσουν συνολικά (overall) την υψηλότερη βαθμολογία και στα τρία αγωνίσματα δύο ειδικά φιλοτεχνημένα βραβεία με τα ονόματα των «Jacques Mayol» και «Enzo Maiorca», τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των δύο θρύλων της ελεύθερης κατάδυσης. Για όσους δε γνωρίζουν, ο Jacques Mayol τον οποίο αποκαλούσαν «άνθρωπο-δελφίνι», έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να κατέβει με μία ανάσα 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (1976). Το «αντίπαλο δέος» Enzo Maiorca, ήταν ο πρώτος δύτης που έφτασε τα 50 μέτρα βάθος (1961), ενώ σε ηλικία 57 ετών σημείωσε την καλύτερη του επίδοση με βουτιά στα 101 μέτρα (1988).