Η καρδιά του πολιτιστικού τουρισμού χτυπά στη…Λήμνο

Η καρδιά του πολιτιστικού τουρισμού χτυπά στη…Λήμνο
Ο τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο στο συνέδριο «Λήμνος και πολιτιστικός τουρισμός: Μια ειδική ματιά στις προοπτικές ανάπτυξης της εναλλακτικής κατηγορίας τουρισμού για τη Λήμνο, το Βόρειο Αιγαίο και την Ελλάδα».

Αποστολή Λήμνος

Ο υπερτουρισμός είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την ανάδειξη λιγότερο δημοφιλών προορισμών που διεκδικούν τη θέση τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη προτάσσοντας την αυθεντικότητα και τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών.

Ένας τέτοιος προορισμός είναι και η Λήμνος, ένα ηφαιστιογενές νησί, το 9ο μεγαλύτερο της χώρας το οποίο διαθέτει πλούσια τυροκομική και οινική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.

Στο συνέδριο «Λήμνος και πολιτιστικός τουρισμός: Μια ειδική ματιά στις προοπτικές ανάπτυξης της εναλλακτικής κατηγορίας τουρισμού για τη Λήμνο, το Βόρειο Αιγαίο και την Ελλάδα» που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο «The Lemnos Friends of Anzac» και την Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου και στο οποίο το Fortune Greece έδωσε το παρών, ο τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο με ακαδημαϊκούς, θεσμικούς και επιχειρηματίες να ανταλλάσσουν απόψεις και τεχνογνωσία.

«Κεντρική ιδέα του συνεδρίου ήταν να δούμε τι νέο πρέπει να αναδείξουμε και πώς πρέπει να το κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά για να έχουμε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Καλέσαμε έναν αριθμό ανθρώπων οι οποίοι έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του τουρισμού ώστε να προσεγγίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μελλοντικές στρατηγικές που απαιτούνται» δήλωσε στο Fortune ο Στέλιος Μάντζαρης, Επιχειρηματίας – Πρόεδρος του Συλλόγου “The Lemnos’ Friends of Anzac”.

Εστιάζοντας στη Λήμνο, τόνισε ότι έχει εξαιρετικές παραλίες και θάλασσες και πως είναι ένα νησί το οποίο αναπτύσσεται τώρα, όχι όμως με την κλασική μορφή των τεράστιων ξενοδοχείων λόγω πολεοδομικών περιορισμών και προβλημάτων με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κ. Μάντζαρη, οι βίλες και τα ακριβά σπίτια θα αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση τουρισμών που είναι medium high.

«Τον Ιούνιο η πληρότητα ήταν πολύ καλή. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πηγαίνουν, για τα δεδομένα της εποχής, εξαιρετικά, έχουν πλάνο διαχείρισης και ανάπτυξης. Η πληρότητα αγγίζει το 70% – 80% εν αντιθέσει με τα καταλύματα που λειτουργούν στη λογική της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για μια 4μελή οικογένεια, τα αεροπορικά εισιτήρια και το κατάλυμα – μια πάρα πολύ καλή σουίτα/σπίτι – θα τους κοστίσει 1.700 ευρώ για μια εβδομάδα. Είναι ένας value for money προορισμός».

Καταλήγει λέγοντας πως στη Λήμνο ο επισκέπτης θα απολαύσει εξαιρετικό φαγητό, sightseeing και extreme sports μιας και ο αέρας είναι χαρακτηριστικό του νησιού που έχει ως παρατσούκλι το όνομα «Ανεμόεσσα».

«Κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι έχουμε 14 μουσεία πολύ ενδιαφέροντα, όπως π.χ. το μουσείο παιδικού παιχνιδιού το οποίο είναι εκπληκτικό, και δεν χρειάζεται να γυρίζεις μια ολόκληρη μέρα για να το δεις όλο. Είναι όλα δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κουράζεται ο επισκέπτης.

Η Ευρώπη λειτουργεί ως θεματοφύλακας της παράδοσης

Το παρών στο συνέδριο έδωσε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πρόεδρος HOTREC και Επιχειρηματίας, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος τόνισε ότι το ξενοδοχείο είναι μια επιχείρηση εντάσεως κεφαλαίου και εντάσεως προσωπικού. Ο εκάστοτε επιχειρηματίας σήμερα κάνει την επένδυση σε υποδομές και ανθρώπους, αλλά τα δωμάτια – το προϊόν δηλαδή – δεν του ανήκουν αφού οι μεγάλες πλατφόρμες κάνουν παιχνίδι και καθορίζουν τις τιμές.

Μιλώντας για το ελληνικό πρωινό, ανέφερε πως είναι στη φάση που μετεξελίσσεσαι, δεν αποτελεί απλά τη διασύνδεση του παραγωγού με τον επισκέπτη, αλλά έχει συντελεστεί αλλαγή ολόκληρου του παραγωγικού μοντέλου. Πια ο τουρίστας χάρη στην χρήση της τεχνολογίας σκανάρει το QR Code του προϊόντος που επιθυμεί, βλέπει κατευθείαν τον παραγωγό και έρχεται σε επαφή μαζί του σπάζοντας την αλυσίδα, καταργώντας τους μεσάζοντες. Υπογράμμισε πως όσο επενδύουμε στα γνήσια προϊόντα μας, τόσο περισσότερο θα ενισχύουμε τον ανταγωνισμό.

«Ήμουν πρόσφατα στο εξωτερικό, όταν εκπρόσωποι από δυο funds από Σιγκαπούρη και Αμερική μου είπαν ότι κοιτάνε την Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Όπως μου εξήγησαν η Αμερική πρωτοπορεί, η Ασία αντιγράφει και η Ευρώπη νομοθετεί και είπαν χαρακτηριστικά ότι αυτό που έχουμε στην Ευρώπη, το στοιχείο της αυθεντικότητας είναι κάτι που δεν μπορεί ο ξένος τουρίστας να το βρει αλλού».

Ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε πως στην Ευρώπη οι χώρες λειτουργούν ως θεματοφύλακες της παράδοσης και της διατήρησης των συνταγών, γι’ αυτό και διαθέτουν πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό. Ο τουρίστας και ο ντόπιος καταλήγουν να είναι ένα πράγμα, δεδομένου ότι ο πρώτος επιλέγει να επισκεφτεί έναν τόπο με βάση την αυθεντικότητα.

«Σήμερα η Γαλλία είναι η Νο1 χώρα γαστρονομίας παγκοσμίως με έσοδα 40 δις ευρώ τον χρόνο. Αν αναλογιστούμε ότι τα 7 δις ευρώ τα κάνει η McDonald’s και το 43% προέρχεται από τις αλυσίδες fast food, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Η ανάδειξη των τοπικών κουζινών και των τοπικών προϊόντων είναι μονόδρομος».

Μεγάλη η διάρκεια παραμονής στο Β. Αιγαίο

Τον λόγο πήρε η Κωνστάντογλου Μαρία Επικεφαλής της ELORIS S.A., εταιρείας που πήρε το όνομά της από την πρώτη γυναίκα μαθήτρια του Πυθαγόρα, για να μιλήσει για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε έναν νησιωτικό προορισμό. Προτάσσοντας τον σχεδιασμό έναντι του branding εστίασε στην περίπτωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας πως η εν λόγω περιοχή καταγράφει μεγάλη διάρκεια παραμονής τουριστών σε σχέση με όλη την υπόλοιπη χώρα και μάλιστα οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα νησιά του Β. Αιγαίου έχουν τη διάθεση να δαπανήσουν αρκετά μεγάλα ποσά στις διακοπές τους.

«Διαθέτω μακροχρόνια εμπειρία πάνω στις συνεργασίες με αναπτυξιακές εταιρείες του Δημοσίου και αυτό που έχω δει στην πράξη είναι ότι όντως έχουμε μια καλή πρώτη ύλη για τον τουρισμό. Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας προορισμός που θα μπορούσε να δώσει μαθήματα του τι θα πει ανθεκτικότητα, το απέδειξε άλλωστε και στην πανδημία. Θα έλεγα ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα έγκειται στην αυθεντικότητα που έχουν διατηρήσει αυτά τα νησιά στο πέρασμα των χρόνων».

Η κα Κωνστάντογλου κατέληξε πως αν θέλουμε ως χώρα να κάνουμε το extra mile, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και να επικεντρώσουμε τη στρατηγική μας στη δημιουργία ενός αυθεντικού υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: