Η κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου του Ζαπορόζιε από τη Ρωσία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη καταστροφή από το Τσερνόμπιλ
- 07/03/2022, 08:46
- SHARE
του David Meyer
Η Ρωσία κατέλαβε τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, το εργοστάσιο του Ζαπορόζιε στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα περιφερειακό κτίριο και τροφοδότησε εξαγριωμένες αντιδράσεις από τους παγκόσμιους ηγέτες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι απερίσκεπτες ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούν τώρα να απειλήσουν άμεσα την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι οι επιθέσεις ήταν «απαράδεκτες» και «πρέπει να σταματήσουν αμέσως» και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για πρωτοφανή «πυρηνική τρομοκρατία».
Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Οι αρχικές αναφορές για τη φωτιά ήταν ασαφείς ως προς τη θέση της, αλλά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσαν στις 6:20 π.μ. τοπική ώρα ότι βρισκόταν στο «κτήριο εκπαίδευσης» του εργοστασίου και κατασβήστηκε. Προηγουμένως ανέφεραν ότι οι Ρώσοι τους είχαν εμποδίσει να κατασβήσουν την φωτιά, η οποία μαίνονταν για περίπου τέσσερις ώρες.
Αν και η ζημιά στα προστατευτικά κελύφη γύρω από τους αντιδραστήρες θα ήταν ξεκάθαρα ανησυχητική, αυτές οι δομές είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν ακόμη και σε αεροπορικά δυστυχήματα. Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι ότι κάτι, όπως μια καταστροφική απώλεια ισχύος, θα μπορούσε να εμποδίσει τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης του εργοστασίου.
Η ουκρανική ρυθμιστική αρχή ήταν ωμή σχετικά με το τι θα σήμαινε η απώλεια της ικανότητας ψύξης, λέγοντας ότι θα «οδηγούσε σε σημαντικές εκλύσεις ραδιενέργειας στο περιβάλλον» που θα μπορούσαν «να ξεπεράσουν όλα τα προηγούμενα ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ και του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Daiichi στη Φουκουσίμα.
Πριν από μια εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ, το οποίο το 1986 υπέστη τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο μέχρι στιγμής. Παρατηρήθηκε περιορισμένη έκλυση ραδιενέργειας, πιθανώς λόγω του ραδιενεργού εδάφους στην περιοχή της καταστροφής που «αναδεύτηκε» από τα στρατιωτικά οχήματα, οι επιβαίνοντες των οποίων θα επηρεάστηκαν πιθανώς περισσότερο.
Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Rafael Mariano Grossi, είπε ότι ζήτησε από την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά να επισκεφθεί προσωπικά το Τσερνόμπιλ για διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία. Καμία πλευρά δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως, αλλά ο Grossi είπε ότι ήλπιζε να πραγματοποιήσει το ταξίδι αφού επισκεφθεί την Τεχεράνη για προγραμματισμένη επίσκεψη τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: fortune.com