Η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων προκαλεί ανησυχία στα Ταμεία
- 03/08/2015, 14:35
- SHARE
Τι θα σημάνει για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων η αποδοχή της απαίτησης των δανειστών.
Μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών βρίσκεται και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, το οποίο θεωρούν ότι κινείται στο πλαίσιο της ενοποίησης όλων των Ταμείων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας.
Σε περίπτωση που περάσει αυτό το μέτρο, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν ενώπιον εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών, με συνέπειες οι οποίες δεν μπορούν να υπολογιστούν, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει κάποια εκτίμηση για τα συνολικά έσοδα που συγκεντρώνονται.
Οι δανειστές προβάλλουν ως δικαιολογία για την κατάργηση του συνόλου των φόρων υπέρ τρίτων τον στόχο να μειωθούν οι τελικές τιμές των προϊόντων και να δημιουργηθούν συνθήκες ίσης μεταχείρισης διαφορετικών κλάδων της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι υπέρ τρίτων είναι ένα πλέγμα φόρων, δασμών, τελών, εισφορών και δικαιωμάτων που θέσπισε η πολιτεία τις δεκαετίες 1920-1930 υπέρ διαφόρων εποπτευόμενων φορέων (νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα) οι οποίοι και τους εισπράττουν είτε απευθείας είτε μέσω αποδόσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το μέτρο αυτό θεωρείται και από πλευράς της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και από τους δανειστές ως μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του δημοσιονομικού συστήματος, καθώς είναι έσοδα τα οποία -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν περνούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με συνέπεια η πολιτεία να αγνοεί τη δικαιολογητική τους βάση, το ακριβές μέγεθός τους, τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, τον προορισμό τους και την επίδρασή τους στην κατανομή των βαρών.
Αυτό το οποίο είναι γνωστό, είναι πως οι πόροι που θα χαθούν εάν παύσει το συγκεκριμένο μέτρο, θα πλήξουν κυρίως τον ΟΓΑ, το Ταμείο Νομικών, τα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, τα Μετοχικά των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών κ.λπ., ενώ οι φόροι υπέρ τρίτων κατευθύνονται και σε αθλητικά σωματεία και σε πολιτιστικούς συλλόγους.
Μεταξύ των χρεώσεων υπέρ τρίτων είναι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το Ειδικό Τέλος 5 τοις χιλίοις, το Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κ.ά.
Με βάση την πιο πρόσφατη μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα έχουν καταγραφεί οι «χρεώσεις υπέρ τρίτων» που υπέδειξαν οι καταναλωτές και οι οποίες βρίσκονται ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξεταστούν, ώστε στη συνέχεια να ληφθεί η απόφαση για κατάργησή τους.