Η καινοτομία ως «κλειδί» για την 4η βιομηχανική επανάσταση: Ο… γερμανικός σύμμαχος της Ελλάδας
- 09/09/2021, 10:55
- SHARE
Ο κόσμος σήμερα βιώνει μια τεχνολογική πρόοδο που αποτελεί ιστορικό ορόσημο και αποκαλείται ήδη ως 4η Βιομηχανική Επανάσταση ή Industry 4.0. Εφαρμογές σε πεδία όπως το Internet of Things, το Cloud Computing, το 3D Printing, ή ακόμη και Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I. Applications) χρησιμοποιούνται ήδη στην καθημερινότητα, ενώ άλλες είναι στα σπάργανα – πχ. αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Η ολοένα και αυξανόμενη συζήτηση για την 4η βιομηχανική επανάσταση και για το τι χρειάζεται μια χώρα ώστε να «προλάβει το τρένο» της καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: η καινοτομία αποτελεί το «κλειδί» της επιτυχίας.
Η συζήτηση για το τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα ώστε να προλάβει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης έχει αρχίσει εδώ και καιρό, με τις πρόσφατες εξελίξεις κατά την περίοδο της πανδημίας να τροφοδοτούν με νέα δεδομένα τον δημόσιο διάλογο. Το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στη χώρα αυξάνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία, ενώ και οι δομικές δαπάνες σε Έρευνα και Καινοτομία αυξάνονται επίσης. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που απομένουν να γίνουν.
Σε αυτόν τον… αγώνα δρόμου, η Ελλάδα βρίσκει σύμμαχο την Bayer, η οποία διαχρονικά προωθεί την καινοτομία ώστε να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις για ιατροφαρμακευτική φροντίδα και την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και υψηλής ποιότητας τροφής για τον συνεχώς αυξανόμενο σε πλήθος και ηλικία παγκόσμιο πληθυσμό. Η στήριξη της Bayer Ελλάς στην εθνική προσπάθεια της χώρας -όχι μόνο να συμμετέχει αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση- έχει και μια ακόμη πτυχή, αφού η Ελλάδα αποτελεί πηγή έμπνευσης για την εταιρεία καθώς «η Ελλάδα είναι η πατρίδα της ιατρικής και της καινοτομίας», όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει ο κ. Andreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς και Επικεφαλής του Τομέα Φαρμάκων για το Cluster GR/CY/RO/BU/MO.
Όντας μια από τις πρώτες εταιρείες που υιοθέτησαν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από την καινοτομία και ξεπερνώντας τα στενά όρια της παραδοσιακής Έρευνας και Ανάπτυξης, η Bayer συνεργάζεται με ένα ευρύ δίκτυο ατόμων και φορέων ώστε να δημιουργήσει λύσεις για μια καλύτερη ζωή. Μόλις πρόσφατα, η Bayer Ελλάς ανακοίνωσε την υποστήριξη της στο Elevate Greece, την ηλεκτρονική πύλη για τις ελληνικές startups που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παράλληλα, η Bayer Ελλάς επέκτεινε τη στήριξή της στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και μέσα από το πρόγραμμα Level Up, το οποίο προσδίδει μια ολιστική προσέγγιση στον πυλώνα της καινοτομίας και συνεισφέρει στην περαιτέρω αυξηση και ώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η σημασία της στήριξης σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του κ. Andreas Pollner: «η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι ο πραγματικός πλούτος για τα έθνη και τις κοινωνίες στην αυγή του 21ου αιώνα». Υπό αυτή την έννοια, η στήριξη της Bayer Ελλάς στις νεοφυείς επιχειρήσεις έρχεται ως αυτονόητη επιλογή.
«Η σημασία της προσέλκυσης και εκπαίδευσης νέων ερευνητών και επιστημόνων, η αναγκαιότητα επενδύσεων σε καινοτόμες λύσεις τηλεϊατρικής, αλλά και η συνεχώς δυναμική επένδυση τόσο στον τομέα των κλινικών μελετών, όσο και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας αποτελούν κομβικά σημεία της στρατηγικής μας», συμπληρώνουν στελέχη της εταιρείας, τονίζοντας ότι αυτή είναι η απτή απόδειξη ότι η Bayer έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Πώς «γεννιέται» η καινοτομία
Η συζήτηση γύρω από την καινοτομία θα μπορούσε να είναι εύκολη. Όλα αρχίζουν με μια καλή ιδέα ή ακόμη και μέσα από μια πρόκληση. Ωστόσο, πώς εξελίσσεται όλο αυτό σε καινοτομία; Πώς φτάνουμε σε μια νέα λύση που παράγει προστιθέμενη αξία για την κοινωνία;
Η απάντηση πίσω από αυτά τα ερωτήματα βρίσκεται στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, στους 36.000 εργαζομένους που συμμετέχουν σε προγράμματα crowd sourcing, στους 780 πρεσβευτές και coaches γύρω από την καινοτομία, στα 285 χρηματοδοτούμενα project ανοιχτής καινοτομίας για να καταλήξουμε στις 700 ιδέες που προήλθαν από τους εργαζομένους της Bayer.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί η Bayer για τους συνεργάτες της και την κοινωνία στους τομείς της υγείας και της διατροφής.