Οι κεντρικές τράπεζες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω Ελλάδας
- 02/07/2015, 19:00
- SHARE
Ανάλυση του CNN Money για τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης εν μέσω αβεβαιότητας στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ παρέχει ένεση ρευστότητας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα στις ευρωπαϊκές αγορές από τον Μάρτιο. Πρόκειται για μία προσπάθεια ενίσχυσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και της ανάπτυξης, καθιστώντας ακόμη φθηνότερο για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να δανείζονται χρήματα.
Όμως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει έναν καίριο ρόλο στην προστασία της Ευρωζώνη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Καμία χώρα δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την Ευρωζώνη και οι αγορές θα «πλέουν» σε αχαρτογράφητα νερά.
Χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είδαν το κόστος του δανεισμού τους να αυξάνεται νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο κατάλογος των εταιρειών που προστέθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ την Πέμπτη περιλαμβάνει τρεις μεγάλους ιταλικούς ενεργειακούς ομίλους.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα μπορούσε επίσης να αγοράσει ομόλογα που εκδίδονται από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Αυστρία. Ενδέχεται, επίσης, να προσθέσει περισσότερα ονόματα στη λίστα ανά πάσα στιγμή για να ληφθούν υπόψη «θέματα διαχείρισης κινδύνου».
Οι κεντρικές τράπεζες εκτός της Ευρωζώνης προετοιμάζονται επίσης για το χειρότερο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, δήλωσε την Τετάρτη ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θωρακισμένο σε σημαντικό βαθμό απέναντι στην ελληνική κρίση, αλλά οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι μεγάλοι και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω».
«Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα», προσέθεσε.
Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε τα βασικά επιτόκια της ακόμα περισσότερο, εν μέρει λόγω των γεγονότων που εκτυλίσσονται στην Αθήνα.
«Οι συνέπειες της κατάστασης στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υπολογιτούν τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την Σουηδία», δήλωσε η σουηδική κεντρική τράπεζα.