Η κεντρική τράπεζα που δεν κάνει σωστά κάτι εντελώς απαραίτητο για μια οικονομία
- 26/01/2018, 20:15
- SHARE
Κανείς δεν είναι τέλειος, όμως κάποιες προβλέψεις πρέπει να πλησιάζουν έστω και για λίγο την πραγματικότητα.
Καμία κεντρική τράπεζα δεν είναι τέλεια ως προς την πρόβλεψη του βασικότερου οικονομικού μεγέθους, του πληθωρισμού, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας το έχει …τερματίσει ως προς την αδυναμία της να επιτελέσει σωστά το συγκεκριμένο καθήκον.
Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με ιστορία τριών αιώνων πίσω του, έχει τις χειρότερες επιδόσεις αναφορικά με την πρόβλεψη του πληθωρισμού στην εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη των κεντρικών τραπεζών των χωρών του G7 από το Bloomberg.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Τράπεζα του Καναδά, η οποία καταγράφει την καλύτερη επίδοση.
Σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Τράπεζα της Αγγλίας τείνει στις προβλέψεις της να υποεκτιμά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, αν και αυτό φαίνεται ότι αρχίζει να αλλάζει.
Η πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό σε βάθος διετίας ήταν χαμηλότερη από το τελικό ποσοστό που καταγράφηκε, για καθένα από τα οχτώ χρόνια μέχρι το 2013. Το μέσο ποσοστό απόκλισης ήταν 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Από τότε, βεβαίως, η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται, με το ποσοστό απόκλισης να μειώνεται στις 1,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Η πρόβλεψη είναι ένας βασικός παράγοντας αξιοπιστίας μιας κεντρικής τράπεζας, καθώς παρέχει τη βάση για αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που επηρεάζουν τις εταιρείες και τα νοικοκυριά της πραγματικής οικονομίας.
Στην Τράπεζα της Αγγλίας, για παράδειγμα, ο Κυβερνήτης Mark Carney και το επιτελείο του μόλις αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, επικαλούμενοι την πρόβλεψη του πληθωρισμού.
Οι λανθασμένες προβλέψεις είναι άλλος ένας παράγοντας που τροφοδοτεί τη δημόσια κριτική έναντι των κεντρικών τραπεζών και των μη εκλεγμένων τεχνοκρατών που τις διοικούν. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι θεσμοί άσκησης νομισματικής πολιτικής έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων για μέτρα που έλαβαν όπως η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα τροφοδοτούν τις ανισότητες.
Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας έρχεται πρώτη ως προς την επιτυχή πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης, παρόλο που κι εκεί τείνει να είναι υπερβολικά αισιόδοξη σε σχέση με τις πραγματικές επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας.
Ο Andy Haldane, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, τονίζει ότι οι συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεχαστεί η αποτυχία τους να προβλέψουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τον αντίκτυπό της.