Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια
Bank of Japan Governor Kazuo Ueda attends the House of Representatives Committee on Financial Affairs at the Diet building in Tokyo on April 18, 2023.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masanori Genko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Η BOJ προσπαθεί να εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική μετά από μια μακροχρόνια εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια στο “περίπου 0,25%” – το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 – κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) .

Αν μη τι άλλο, η BOJ προσπαθεί να εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική μετά από μια μακροχρόνια εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση, χωρίς να πλήξει την οικονομία της χώρας.

Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει ανακάμψει, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην επίσημη ανακοίνωσή της, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι “έχει παρατηρηθεί εν μέρει κάποια αδυναμία”.

Η BOJ ανέφερε ότι ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος δεν υπολογίζει τις τιμές των τροφίμων – θα αυξηθεί μέχρι το εντός του έτους χρήσης 2025. Ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εάν η οικονομία και ο πληθωρισμός παραμείνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας. 

Η αυστηρότερη στάση της BOJ αποτελεί εξαίρεση σε μια εποχή που οι περισσότερες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες μετατοπίζονται προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της πολιτικής τους. Την Πέμπτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 4,75% – 5,0%. 

Η BOJ διατηρούσε επί μακρόν τα επιτόκια κοντά ή κάτω από το μηδέν, καθώς προσπαθούσε να τονώσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη με μαζικά νομισματικά κίνητρα.

Αρνητικά

Η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο και αύξησε τα επιτόκια στο 0,25% τον Ιούλιο, καθώς θεωρεί ότι η οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters, έναντι αύξησης 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένων των τροφίμων και του κόστους ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 2,0%, έναντι 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η Ιαπωνία αναθεώρησε προς τα κάτω την αύξηση του ΑΕΠ της κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 2,9% σε ετήσια βάση από το προηγούμενο τρίμηνο, σε μια πιο ήπια οικονομική ανάκαμψη από την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης και χάνοντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Η απόφαση της BOJ για το επιτόκιο ελήφθη μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου ο νικητής αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός από τις αρχές Οκτωβρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: