Η Κίνα μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με ένα τηλεφώνημα, λέει η Φινλανδία
- 03/07/2024, 12:59
- SHARE
Η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που το Πεκίνο θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αν το επιλέξει, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ.
«Η Ρωσία εξαρτάται πολύ από την Κίνα αυτή τη στιγμή», είπε ο Στουμπ, 56 ετών, σε συνέντευξή του στο Ελσίνκι την Τρίτη. «Ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Xi Jinping θα έλυνε αυτή την κρίση.
Αν μη τι άλλο, τα σχόλια του Στουμπ αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις των συμμάχων της Ουκρανίας για την υποστήριξη της Κίνας στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Κατηγορούν το Πεκίνο ότι παρέχει στο Κρεμλίνο τεχνολογίες και εξαρτήματα για οπλικά συστήματα ενώ βοηθά τη Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς του διεθνούς εμπορίου.
«Αν έλεγε, Ώρα να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, η Ρωσία θα αναγκαζόταν να το κάνει», είπε ο Στουμπ. «Δεν θα είχαν άλλη επιλογή».
«Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι μεγάλες χώρες. Η Κίνα δεν προκάλεσε την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο.
«Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό της ειρήνης και του διαλόγου και θα διατηρήσουμε την επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Θα παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης».
Ο πρόεδρος Σι προσπάθησε να παρουσιάσει την Κίνα ως ουδέτερο παράγοντα στις συζητήσεις για τον πόλεμο, με την κυβέρνησή του να επικρίνει τη Ρωσία για επιθέσεις σε αμάχους και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Η Κίνα αντιτίθεται επί της αρχής στις διεθνείς κυρώσεις, λέγοντας ότι σέβεται μόνο τις κυρώσεις που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι πυροδοτούν τον πόλεμο παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg, η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 28% του συνολικού εμπορίου της Ρωσίας πέρυσι, από 19% το 2021. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα, είδε το μερίδιό της στο ρωσικό εμπόριο να μειώνεται στο 17% από 36% εκείνη την περίοδο.
Ο Σι φιλοξένησε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο στις 16 Μαΐου και κάλεσε σε διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να επιλυθεί αυτό που περιέγραψε ως «το ζήτημα της Ουκρανίας».
Προεδρικό μέγαρο
Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο -που προηγουμένως ήταν κατοικία του Ρώσου τσάρου όταν η Φινλανδία ήταν μέρος της αυτοκρατορίας του- ο Stubb είπε ότι η Κίνα θα επωφεληθεί από τον τερματισμό του «επιθετικού και αποικιακού πολέμου» του Πούτιν στην Ουκρανία.
«Πρέπει να προστατεύσει τους διεθνείς κανόνες που συνδέονται με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία», είπε. «Αυτό είναι το σωστό. Και αυτό θα έδειχνε επίσης ηγεσία από την Κίνα».
Ο πιο φιλικός προς τη Ρωσία ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη Ρωσία και να επιδιώξει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός.
Ο Φινλανδός πρόεδρος διαφώνησε. «Αποκλείεται να πιέσουμε για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να υπάρξει μια γνήσια ειρηνευτική διαπραγμάτευση», είπε ο Στουμπ. «Το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει η Ρωσία είναι η ισχύς. Και επομένως όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουμε τον πόλεμο».
Ο Στουμπ προέτρεψε επίσης την Ευρώπη να ενισχύσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα χτίζει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες στον παραδοσιακό στρατό καθώς και ενάντια στον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας.
Η Ευρώπη πρέπει να μετατραπεί σε πολεμική οικονομία, εκτελώντας παραγγελίες για πυρομαχικά και όπλα, για να δώσει στην αμυντική βιομηχανία της μια μακροπρόθεσμη προοπτική, είπε. Εκτός από την κρατική χρηματοδότηση, ο Στουμπ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – στην οποία ήταν προηγουμένως αντιπρόεδρος – να προχωρήσει πέρα από τις κόκκινες γραμμές της και να αρχίσει να είναι πιο θετική στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βιομηχανίας.
Κάτι άλλο που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των υβριδικών επιθέσεων, είπε ο Φινλανδός πρόεδρος. «Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ρωσία με τις υβριδικές επιθέσεις είναι να μας κάνει να αντιδράσουμε υπερβολικά ή να αντιδράσουμε διαφορετικά», είπε ο Stubb, προσθέτοντας ότι η απόδοση υβριδικών επιχειρήσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει να τεθούν τέλος σε αυτές.
Μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι Φινλανδοί πολιτικοί σχεδόν ποτέ δεν αναγνώρισαν τη Ρωσία —τουλάχιστον δημόσια— ως στρατιωτική απειλή. Τον Απρίλιο του 2023, η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.
Με στόχο την επιβίωση, η σκανδιναβική χώρα παρέμενε πάντα σε επιφυλακή. Είναι σε θέση να αναπτύξει 280.000 στρατιώτες σε καιρό πολέμου και διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά στην Ευρώπη.
«Η Φινλανδία είναι, αυτή τη στιγμή, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά μια από τις πιο σημαντικές χώρες στην Ευρώπη, επειδή μόλις διπλασιάσε τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία», είπε ο Stubb. «Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε εμάς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: