Η Κίνα «δείχνει τα δόντια της» στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας
- 29/07/2021, 16:20
- SHARE
του Dave Gershgorn
Οι αρχές ανακοίνωσαν τις τελευταίες τρεις ημέρες μια σειρά από ρυθμίσεις που βάζουν στο στόχαστρο τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, σε μια επίδειξη δύναμης που θα επηρεάσει τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο της διανομής, την ξένη χρηματοδότηση από εταιρείες εκπαίδευσης, και τη μονοπωλιακή συμπεριφορά.
Αυτοί οι νέοι κανόνες στόχευσαν μερικούς από τους πιο «καυτούς» τομείς λογισμικού της Κίνας – ειδικά εκείνους με μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις. Οι εκπαιδευτικοί κανονισμοί, για παράδειγμα, ουσιαστικά απαγορεύουν στις εταιρείες φροντιστηρίων να πραγματοποιούν κέρδη, να συγκεντρώνουν χρηματοδότηση και να εισάγονται σε χρηματιστήρια. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι η κίνηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο τομέας της εκπαίδευσης είχε «καταληφθεί από το κεφάλαιο».
Αυτού του είδους οι νεοσύστατες επιχειρήσεις είχαν προσελκύσει αμερικανούς επενδυτές όπως η Sequoia και η BlackRock, και προηγουμένως είχαν εξασφαλίσει αποτίμηση από την JPMorgan άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εκτίμηση αυτή αναθεωρήθηκε στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους New York Times.
«Το χειρότερο σενάριο έγινε πραγματικότητα», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan. «Δεν είναι σαφές σε ποιο επίπεδο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να υποβληθούν οι εταιρείες με ένα νέο καθεστώς και, κατά την άποψή μας, αυτό καθιστά αυτές τις μετοχές ουσιαστικά μη επενδύσιμες».
Στο άκουσμα της είδησης …εξαερώθηκαν δισεκατομμύρια από εισηγμένες εταιρείες όπως ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Meituan, ο οποίος προσφέρει διαμοιρασμό διαδρομών, παράδοση φαγητού και κρατήσεις ταξιδιών. Η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 14% τη Δευτέρα, μετά τη γνωστοποίηση των νέων κανονισμών.
Οι κανονισμοί για τις εταιρείες παράδοσης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εργασιακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εντολής να πληρώνονται οι εργαζόμενοι τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό ανάλογα με τον τόπο εργασίας τους. Οι νέοι κανόνες απαιτούν επίσης λιγότερο αυστηρή αλγοριθμική διαχείριση ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τις παραδόσεις, καθώς και πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις απευθύνονται ειδικά στους εργαζομένους της οικονομίας gig που απασχολούνται από εταιρείες λογισμικού, και όχι στους εργαζομένους των εταιρειών hardware και ημιαγωγών που είναι γνωστές για τις σκανδαλώδεις συνθήκες εργασίας.
Αυτή η σειρά νέων κανόνων έχει ως στόχο να φέρει τις εταιρείες τεχνολογίας – που έχουν αναμορφώσει τις πόλεις της Κίνας – σε εναρμόνιση με τις εθνικές προτεραιότητες, λένε οι παρατηρητές. Ο αρθρογράφος Noah Smith έγραψε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αντανακλά την επιθυμία της Κίνας να επενδύσει η τεχνολογική της βιομηχανία περισσότερο στο hardware και τους ημιαγωγούς, που έχουν μεγαλύτερη διεθνή επιρροή από ό,τι το λογισμικό.
Η κεντρική κυβέρνηση συνέτριψε επίσης την αυτοκρατορία Alibaba του Jack Ma αφότου αυτός επέκρινε τις ρυθμιστικές αρχές, και έβγαλε τον γίγαντα του ride-hailing, DiDi, από τα καταστήματα εφαρμογών μετά από μια αρχική δημόσια εγγραφή της στις ΗΠΑ.
Ένα άρθρο των New York Times σημειώνει ότι οι κανόνες αφορούν την εξουσία: Η κεντρική κυβέρνηση υπενθυμίζει στις όλο και πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας ποιος καθορίζει την ατζέντα. Αυτό επιτυγχάνεται διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα «θάβουν» τις μικρές επιχειρήσεις που διοικούνται από πολίτες με χαμηλό εισόδημα, προσανατολίζοντας παράλληλα τον τεχνολογικό κλάδο στον διεθνή ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανεξάρτητα από την πρόθεση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αυτοί οι κανόνες καθιστούν τον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας λιγότερο ελκυστικό για τους εξωτερικούς επενδυτές, ενώ παράλληλα ενισχύουν το εγχώριο νομικό καθεστώς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται ορισμένοι εργαζόμενοι. Και οι εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας γνωρίζουν ακριβώς ποιος είναι το αφεντικό.
Πηγή: fortune.com