Η Κίνα «φωνάζει» στους Αμερικανούς με αφορμή το σκηνικό έντασης με τις Φιλιππίνες

Η Κίνα «φωνάζει» στους Αμερικανούς με αφορμή το σκηνικό έντασης με τις Φιλιππίνες
This photo shows a gerenal view of China's and USA's flags during a meeting between US Treasury Secretary Janet Yellen and China's Vice Premier He Lifeng at the Guangdong Zhudao Guest House in the southern Chinese city of Guangzhou, on April 5, 2024. (Photo by Pedro Pardo / AFP) Photo: AFP
Αφού οι ΗΠΑ μίλησαν για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Η Κίνα κάλεσε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να ανέχονται και να υποστηρίζουν τις «προκλήσεις» των Φιλιππίνων, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ εξέφρασε την ανησυχία του για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες αντάλλαξαν πρόσφατα κατηγορίες για «επικίνδυνους και παράνομους ελιγμούς» που επηρεάζουν τα αντίστοιχα σκάφη τους στην περιοχή γύρω από την Second Thomas Shoal, μια αμφισβητούμενη ατόλη στην πολυσύχναστη θαλάσσια οδό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να ανέχονται και να υποστηρίζουν τις προκλήσεις και την ενόχληση των Φιλιππίνων και να αναλάβουν πρακτικές δράσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Οι Φιλιππίνες έχουν στείλει αποστολές για τον ανεφοδιασμό των στρατιωτών που ζουν σε ένα σκουριασμένο, γερασμένο πολεμικό πλοίο που προσάραξε σκόπιμα η Μανίλα το 1999 στην ατόλη για να ενισχύσει τις αξιώσεις της κυριαρχίας της.

Σε τακτική ενημέρωση, ο Μάο πρόσθεσε ότι οι Φιλιππίνες γύρισαν την πλάτη σε μια συναίνεση με την Κίνα, αμφισβητώντας την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και επιμένοντας να παραδίδουν κατασκευαστικά υλικά στο πολεμικό πλοίο.

Στις 17 Ιουνίου, ένας Φιλιππινέζος ναύτης τραυματίστηκε έπειτα από αυτό που ο στρατός της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας αποκάλεσε “εσκεμμένο εμβολισμό υψηλής ταχύτητας” από την κινεζική ακτοφυλακή, έναν ισχυρισμό που η Κίνα αμφισβήτησε, λέγοντας ότι οι ενέργειες ήταν νόμιμες.

Ο Κάμπελ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Μα Ζαοξού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Πέμπτη, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την προηγούμενη ημέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Φιλιππινέζος ομόλογός του, Εντουάρντο Άνο, συζήτησαν τις κοινές ανησυχίες για τις «επικίνδυνες και κλιμακούμενες ενέργειες» της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια των Φιλιππίνων, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com