Η Κίνα είναι το μεγαλύτερο «θερμοκήπιο» startup στον κόσμο
- 13/03/2016, 21:00
- SHARE
Η Κίνα έχει διοχετεύσει 338 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις.
της Λουσίντα Σεν
Τη στιγμή που οι επενδυτές στη Δύση μειώνουν τα μερίδιά τους σε startups και ανακοινώνουν το τέλος της χρυσής εποχής των «μονόκερων», τα υποστηριζόμενα απ’ την κυβέρνηση κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών της Κίνας έχουν συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δεξαμενή χρημάτων για νεοφυείς επιχειρήσεις.
Το διαθέσιμο ποσό είναι τεράστιο – δεκαπλάσιο σε σχέση με τα 32,2 δισεκατομμύρια δολάρια που οι εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών ξόδεψαν σε κινεζικές startup το 2015.
Σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της μετάβασης της επιβραδυνόμενης κινεζικής οικονομίας σε βάση καταναλωτική και όχι τόσο βαριάς βιομηχανίας, η χώρα συγκέντρωσε περίπου 231 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά υποστηριζόμενα venture funds το 2015. Αυτό σημαίνει ότι τα διαχειριζόμενα κεφάλαια συνολικά τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 338 δολάρια.
Τα λεφτά, που είναι σχεδόν πενταπλάσια σε σχέση με το ποσό που συγκέντρωσε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία κεφαλαίων συμμετοχών στον κόσμο το 2015, προέκυψαν κυρίως από φορολογικά έσοδα ή κρατικά υποστηριζόμενα δάνεια, και διοχετεύθηκαν σε 780 κεφάλαια σε όλη τη χώρα.
Η κινεζική κυβέρνηση ελπίζει ότι η επιχειρηματικότητα θα δώσει ώθηση στην αγορά, αλλά δεν συμφωνούν όλοι ότι το σχέδιο θα δουλέψει.
«Φαντάζονται ότι αν δώσουν λεφτά παντού, θα δημιουργήσουν επιχειρηματίες» είπε ο Γκάρι Ρίσελ, ιδρυτής της Qiming Venture Partners, στο Bloomberg. «Το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικές απώλειες για την κυβέρνηση».
Και ίσως να μην έχει άδικο• τα κεφάλαια είναι πειραματικά, ενώ η χώρα δεν διαθέτει καν τυποποιημένη μέθοδο διαχείρισης ή χρηματοδότησης των 780 κεφαλαίων της.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο, πάντως: οι επενδυτικοί μάνατζερ που δεν ξοδέψουν αρκετά ποσά ίσως δουν το προς διαχείριση ποσό τους να μειώνεται την επόμενη χρονιά. Κι αυτό θα μπορούσε να δώσει κίνητρα για ανεύθυνες δαπάνες, λέει ο Κεν Σου, εταίρος στην Gobi Partners.
Παράλληλα, όμως, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κι ότι οι «μικροί» και άγνωστοι της αγοράς θα έχουν μια ευκαιρία, κι ότι τα λεφτά δεν θα πάνε στους μονόκερους.