Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει σταθμό συλλογής ηλιακής ενέργειας στο διάστημα
- 23/02/2019, 19:00
- SHARE
Η χώρα θέλει να ανταγωνιστεί τον μεγάλο της αντίπαλο, τις ΗΠΑ, ώστε να εξασφαλίσει οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική κυριαρχία.
Ύστερα από το επιτυχημένο, πρωτοποριακό ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η Κίνα προετοιμάζεται να κατασκευάσει έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια στο διάστημα, καθώς προσπαθεί να κατοχυρώσει τη θέση της ως παγκόσμια υπερδύναμη.
Με ετήσιο προϋπολογισμό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το διαστημικό της πρόγραμμα (μόνο οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερο), η Κίνα θέλει να ανταγωνιστεί τον μεγάλο της αντίπαλο ώστε να εξασφαλίσει οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική κυριαρχία.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν μια πειραματική βάση στην πόλη Τσονκίνγκ στη δυτική Κίνα. Αρχικά, σχεδιάζουν να αναπτύξουν έναν μικρότερο σταθμό παραγωγής ενέργειας στη στρατόσφαιρα μεταξύ 2021 και 2025, μια εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια 1 μεγαβάτ στο διάστημα μέχρι το 2030, και εν τέλει μεγαλύτερες γεννήτριες, σύμφωνα με την Science and Technology Daily.
Ήδη η Κίνα είναι πολύ δραστήρια στο διάστημα. Στις 3 Ιανουαρίου, οι διαστημικοί επιστήμονες της χώρας κατάφεραν να προσσεληνώσουν ένα σκάφος στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, δίνοντας ώθηση στις φιλοδοξίες της χώρας στο διάστημα. Η προσσελήνωση αυτή θα επιτρέψει στο όχημα, που φέρει την επωνυμία Chang’e-4, να μελετήσει καλύτερα τη σελήνη χάρη στην απουσία ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών από τη Γη. Ο εξοπλισμός του οχήματος θα δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, να κατανοήσουν καλύτερα «πώς γεννήθηκαν τα πρώτα άστρα και πώς αναδύθηκε το σύμπαν από το σκοτάδι ύστερα από τη Μεγάλη Έκρηξη».
Η Κίνα ετοιμάζει μια σειρά άλλων διαστημικών αποστολών. Ήδη κατασκευάζονται τέσσερις άλλες εκδόσεις του σκάφους Chang’e, και τουλάχιστον δύο απ’ αυτές προορίζονται για προσσελήνωση στον νότιο πόλο του φεγγαριού, σύμφωνα με τον Wu Yahua, υποδιοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας. Παράλληλα, η Κίνα θα επιδιώξει να εγκαταστήσει μια ερευνητική βάση στο φεγγάρι, ενώ προς το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να στείλει και σκάφος στον Άρη.
Τέλος, η χώρα σκοπεύει να κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό γύρω στο 2022. Ο κύκλος ζωής του αναμένεται να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια, το βάρος του θα είναι 66 τόνοι, και θα μπορεί να μεταφέρει τρεις ανθρώπους. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονική έρευνα σε μια σειρά πεδίων, όπως η βιολογία, η φυσική, και η επιστήμη υλικών.