Η Κίνα στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης για συλλογή πετρωμάτων

Η Κίνα στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης για συλλογή πετρωμάτων
An aircraft is silhouetted against the rising waning crescent moon above Kuwait City early on January 6, 2024. (Photo by YASSER AL-ZAYYAT / AFP) Photo: AFP
Η πλευρά του φεγγαριού που είναι μονίμως στραμμένη μακριά από τη Γη είναι διάσπαρτη με βαθύτατους και σκοτεινούς κρατήρες.

Η Κίνα προσγείωσε την Κυριακή ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, ξεπερνώντας ένα βασικό εμπόδιο στην αποστολή-ορόσημο για την ανάκτηση των πρώτων παγκοσμίως δειγμάτων πετρωμάτων και εδάφους από το σκοτεινό σεληνιακό ημισφαίριο.

Η προσεδάφιση αναβαθμίζει το καθεστώς της διαστημικής δύναμης της Κίνας σε μια παγκόσμια βιασύνη προς το φεγγάρι, όπου χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τα σεληνιακά ορυκτά για να συντηρήσουν μακροπρόθεσμες αποστολές αστροναυτών και σεληνιακές βάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το σκάφος Chang’e-6, εξοπλισμένο με μια σειρά εργαλείων και τον δικό του εκτοξευτή, προσγειώθηκε σε έναν γιγαντιαίο κρατήρα πρόσκρουσης που ονομάζεται Λεκάνη του Νότιου Πόλου-Άιτκεν στη διαστημική πλευρά του φεγγαριού στις 6:23 π.μ. ώρα Πεκίνου, ανακοίνωσε η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας.

Η αποστολή “περιλαμβάνει πολλές μηχανικές καινοτομίες, υψηλούς κινδύνους και μεγάλες δυσκολίες”, ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση στον ιστότοπό της. “Τα ωφέλιμα φορτία που μεταφέρει η προσεδάφιση Chang’e-6 θα λειτουργήσουν όπως έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιήσουν αποστολές επιστημονικής εξερεύνησης”.

Η επιτυχημένη αποστολή είναι η δεύτερη της Κίνας στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, μια περιοχή στην οποία δεν έχει φτάσει καμία άλλη χώρα. Η πλευρά του φεγγαριού που είναι μονίμως στραμμένη μακριά από τη Γη είναι διάσπαρτη με βαθύτατους και σκοτεινούς κρατήρες, καθιστώντας τις επικοινωνίες και τις ρομποτικές επιχειρήσεις προσεδάφισης πιο δύσκολες.

Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, οι σεληνιακοί και διαστημικοί εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην αποστολή Chang’e-6 περιέγραψαν τη φάση της προσεδάφισης ως τη στιγμή όπου η πιθανότητα αποτυχίας είναι η μεγαλύτερη.

“Η προσεδάφιση στην άλλη πλευρά του φεγγαριού είναι πολύ δύσκολη, επειδή δεν έχεις επικοινωνίες οπτικής επαφής, στηρίζεσαι σε πολλούς κρίκους της αλυσίδας για να ελέγξεις τι συμβαίνει, ή πρέπει να αυτοματοποιήσεις τι συμβαίνει”, δήλωσε ο Νιλ Μέλβιλ-Κένεϊ, τεχνικός αξιωματικός της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που συνεργάζεται με την Κίνα σε ένα από τα ωφέλιμα φορτία του Chang’e-6.

“Η αυτοματοποίηση είναι πολύ δύσκολη, ειδικά σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, επειδή έχεις μεγάλες σκιές που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη σύγχυση στους προσγειωτές”, πρόσθεσε ο Μέλβιλ.

Το σκάφος Chang’e-6 εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου με τον κινεζικό πύραυλο Long March 5 από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Wenchang στο νότιο νησί Hainan και έφτασε στη σεληνιακή περιοχή περίπου μια εβδομάδα αργότερα, πριν σφίξει την τροχιά του για να προετοιμαστεί για προσεδάφιση.

Το Chang’e-6 σηματοδοτεί την τρίτη σεληνιακή προσεδάφιση στον κόσμο φέτος: Το ιαπωνικό σκάφος SLIM προσγειώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ τον επόμενο μήνα ακολούθησε ένα σκάφος από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία Intuitive Machines.

Οι άλλες χώρες που έχουν στείλει διαστημόπλοια στον κοντινότερο γείτονα της Γης είναι η τότε Σοβιετική Ένωση και η Ινδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφίσει ανθρώπους στο φεγγάρι, αρχής γενομένης από το 1969.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com