Η Κίνα τα βάζει με Bitcoin και ethereum
- 18/09/2017, 12:03
- SHARE
Εντολή από την κυβέρνηση να ανασταλούν αμέσως οι συναλλαγές σε όλα τα ανταλλακτήρια.
Οι κινεζικές αρχές έδωσαν εντολή σε όλα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων του Πεκίνου να αναστείλουν αμέσως τις συναλλαγές και να ενημερώσουν άμεσα τους χρήστες γι’ αυτή την εξέλιξη.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την υιοθέτηση μιας πολύ αυστηρής στάσης από τις αρχές έναντι του κλάδου, με στόχο τον περιορισμό του χρηματοοικονομικού κινδύνου.
Τα ανταλλακτήρια ενημερώθηκαν επίσης ότι πρέπει να πάψουν να επιτρέπουν τις εγγραφές νέων χρηστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης που υπογράφεται από το σώμα εποπτείας διαδικτυακών χρηματοοικονομικών κινδύνων της πόλης του Πεκίνου, όπως επιβεβαίωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.
Οι πλατφόρμες, επίσης, θα πρέπει επίσης να πουν στην κινεζική κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα επιτρέψουν στους χρήστες να κάνουν ασφαλή ανάληψη των χρημάτων τους και θα εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των επενδυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται και η κρατική εφημερίδα Securities Times.
«Όλα τα ανταλλακτήρια πρέπει να εκδώσουν ανακοίνωση που θα αποσαφηνίζει πότε θα αναστείλουν κάθε συναλλαγή σε κρυπτονόμισμα και θα απαγορεύει τις εγγραφές νέων χρηστών» αναφέρει η ειδοποίηση της κινεζικής κυβέρνησης.
Η Κίνα στρέφεται με δριμύτητα ενάντια στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, σε μια προσπάθεια περιορισμού των σχετικών χρηματοοικονομικών κινδύνων τη στιγμή που πολλοί προσελκύονται από μια εξαιρετικά κερδοσκοπική αγορά που έχει αυξηθεί ταχύτατα φέτος.
Η BTCChina, ένα μεγάλο κινεζικό ανταλλακτήριο bitcoin, δήλωσε ότι θα πάψει κάθε συναλλαγή από τις 30 Σεπτεμβρίου κι ύστερα, επικαλούμενη την αυστηροποίηση των σχετικών κανονισμών. Σε παρεμφερείς ανακοινώσεις προέβησαν και τα μικρότερα κινεζικά ανταλλακτήρια bitcoin ViaBTC, YoBTC και Yunbi.
Οι πλατφόρμες OkCoin και Huobi με έδρα το Πεκίνο, δύο από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια της Κίνας, αρνήθηκαν να προβούν στην οποιαδήποτε δήλωση.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, το Bitcoin έχασε πάνω από το 10 τοις εκατό της αξίας του, ύστερα από την προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Jamie Dimon, ότι το κρυπτονόμισμα «είναι μια απάτη» και εν τέλει «θα ξεφουσκώσει».
Και την Παρασκευή ένα ανώτερο στέλεχος στο σώμα εποπτείας διαδικτυακών χρηματοοικονομικών κινδύνων της Κίνας είπε ότι οι ψηφιακές «μάρκες» όπως το bitcoin είναι πηγή κινδύνου εφόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες δραστηριότητες. Και πρόσθεσε ότι απαιτούνται κανόνες για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη «νόμιμων» ψηφιακών νομισμάτων.
Ο Li Lihui, αξιωματούχος στην Εθνική Ένωση Διαδικτυακής Χρηματοοικονομικής και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας, είπε επίσης σε συνέδριο στη Σαγκάη ότι οι παγκόσμιες εποπτικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν για την επίβλεψη των κρυπτονομισμάτων.
«Ψηφιακές μάρκες όπως το bitcoin και το ethereum, οι οποίες δεν έχουν κράτος και δεν υποστηρίζονται από μια κυρίαρχη οντότητα ή από μια αρμόδια εκδούσα αρχή, δεν είναι νόμιμα νομίσματα και δεν πρέπει να αποκαλούνται ψηφιακά νομίσματα» είπε.
«Μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για παράνομες ροές κεφαλαίων και επενδυτικές συμφωνίες».
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων, τα οποία μελετώνται και αναπτύσσονται από αρχές όπως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, και των ψηφιακών μαρκών όπως το bitcoin. Με την κατάλληλη ρύθμιση, ψηφιακά νομίσματα που αναπτύσσονται από κρατικές αρχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ωφέλιμο τρόπο.
Το σώμα διαδικτυακής χρηματοοικονομικής υποστηρίζεται από το κινεζικό κράτος και έχει θεσπιστεί από την κεντρική τράπεζα, ενώ τα μέλη του περιλαμβάνουν τράπεζες, επενδυτικά ταμεία, και χρηματομεσιτικές εταιρείες.
Την περασμένη Τετάρτη, έκανε έκκληση στα μέλη του να ακολουθούν την κινεζική νομοθεσία και να μην συναλλάσσονται σε κρυπτονομίσματα.
Από τον Ιανουάριο, τα κινεζικά ανταλλακτήρια bitcoin έχουν προβεί σε μια σειρά αλλαγών για να συμμορφωθούν με την ενισχυμένη εποπτεία του Πεκίνου. Όμως, ο κλάδος βούτηξε στο χάος στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η Κίνα εξέδωσε μια οδηγία με την οποία απαγορεύονται οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (initial coin offerings – ICOs).
Η παρέμβαση της Κίνας «στόχο έχει την προστασία της σταθερότητας της αγοράς και των συμφερόντων των επενδυτών, και άρα η απαγόρευση αυτών των αρχικών προσφορών νομισμάτων είναι μια αναγκαία κίνηση» είπε ο Li.
Ο Vlad Zamfir, ερευνητής στο ελβετικό Ίδρυμα Ethereum, είπε στο Reuters ότι δεν προκαλεί έκπληξη που η Κίνα κινείται ενάντια σε τέτοια νομίσματα, καθώς το Πεκίνο έχει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτό αντιτίθεται «άμεσα στην δυνατότητα ελεύθερης μεταφοράς οποιουδήποτε χρηματικού ποσού οπουδήποτε δίχως καθυστέρηση».