Η Κίνα θέλει win-win λύση με την ΕΕ για τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Κίνα θέλει win-win λύση με την ΕΕ για τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Photo: DALL•E
Η Κίνα έχει απορρίψει εδώ και καιρό τις κατηγορίες για αθέμιτες επιδοτήσεις.

Η Κίνα ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσουν σε μια «αμοιβαία αποδεκτή λύση» σχετικά με τους προκαταρκτικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EV) που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 4 Ιουλίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου της.

Το Πεκίνο επιθυμεί η ΕΕ να απορρίψει τα σχέδια για την επιβολή των περιορισμών, αναφέρουν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι αναμένουν από την Κίνα να προσέλθει στις τεχνικές συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα με έναν οδικό χάρτη για την «αντιμετώπιση της επιζήμιας επιδότησης» της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων της, εάν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα με διαπραγματεύσεις.

Η Κίνα έχει απορρίψει εδώ και καιρό τις κατηγορίες για αθέμιτες επιδοτήσεις, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρολογικού ρεύματος ήταν αποτέλεσμα των πλεονεκτημάτων στην τεχνολογία, την αγορά και τις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας.

«Επί του παρόντος, οι ομάδες εργασίας των δύο πλευρών βρίσκονται σε στενή επικοινωνία και εντείνουν τις διαβουλεύσεις τους» δήλωσε ο Χε Γιαντόνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ και η Κίνα θα εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση … και θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εμπορικών προστριβών που θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΕΕ» πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε επίσης ότι έλαβε και εξετάζει το υλικό που υποβλήθηκε εκ μέρους της κινεζικής βιομηχανίας ηλεκτρονικών προϊόντων σχετικά με έρευνα της ΕΕ για εμπορικούς φραγμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com