Η Κίνα θέλει να ανταγωνιστεί ακόμη και τα Starbucks. Και ο υποψήφιος έχει ήδη βρεθεί
- 29/04/2019, 17:00
- SHARE
του Eamon Barrett
Η κινεζική εταιρεία καφέ Luckin έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο: θέλει να πείσει τους Κινέζους να στραφούν από το τσάι στον καφέ, και να ξεπεράσει τα Starbucks.
Πρόκειται για ένα ακριβό πλάνο, και άρα η εταιρεία σπεύδει να εκμεταλλευτεί το εργαλείο της αρχικής δημόσιας προσφοράς, διατηρώντας παράλληλα μια νοοτροπία εταιρείας της Silicon Valley.
«Η τεχνολογία βρίσκεται στην καρδιά της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας» αναφέρει η Luckin Coffee, ο νέος «μονόκερως» που αναδύθηκε πέρυσι ως ανταγωνιστής των Starbucks στην Κίνα, στο έγγραφο που υπέβαλλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την εβδομάδα που μας πέρασε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία επιδιώκει να συγκεντρώσει 800 εκατομμύρια δολάρια, με αποτίμηση αξίας στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να βρίσκεται ο καφές, και όχι η τεχνολογία, στην καρδιά της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Luckin πάντα λειτουργούσε περισσότερο ως μια startup τεχνολογίας παρά ως μια αλυσίδα καφέ.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 από την Jenny Qian, πρώην επικεφαλής λειτουργιών της UCAR, και είναι πρωτοπόρος ενός διαδικτυοκεντρικού επιχειρηματικού μοντέλου που έχει τροφοδοτήσει την ταχύτατη επέκτασή της.
Συγκεκριμένα, οι πελάτες παραγγέλνουν καφέ διαδικτυακά και πληρώνουν μέσω κινητών πορτοφολιών, όπως το WeChat Pay και το Alipay. Στη συνέχεια, παραδίδεται ο καφές με delivery όπου είναι ο πελάτης, ή αλλιώς ο πελάτης μπορεί να παραλάβει τον καφέ του από κάποιο κοντινό κατάστημα Luckin.
Αντιγράφοντας τη συνταγή της Silicon Valley, η Luckin «έκαψε» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει το σχέδιο επιθετικής ανάπτυξής της. Για να προσελκύσει πελάτες επιδότησε τις τιμές, ενώ άνοιξε 2.370 καταστήματα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Από τα καταστήματα αυτά, όμως, μόνο σε 109 μπορεί ο πελάτης να απολαύσει τον καφέ του …καθιστός – τα λεγόμενα “Relax Stores”. Στα υπόλοιπα ο καφές φεύγει με delivery ή τον παραλαμβάνει ο πελάτης και φεύγει.
Η απουσία κανονικών καταστημάτων με καρέκλες και τραπέζια έχει βοηθήσει στη μείωση του κόστους για τη Luckin, αλλά οι δαπάνες στις οποίες προέβη στην αρχή της λειτουργίας της για να κερδίσει σε δημοφιλία εξακολουθούν να τη βαραίνουν.
Το 2018, η Luckin κατέγραψε καθαρές ζημιές 241 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είχε επιπλέον απώλειες 82 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο φέτος.
Πηγή: fortune.com