Η κινεζικής αγορά της «ματαιοδοξίας»
- 24/04/2015, 16:30
- SHARE
Τζίρος τρισεκατομμυρίων για αγορές make up και αυτοκινήτων από τους Κινέζους καταναλωτές.
Ο πλούτος της κινεζικής οικονομίας είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία, από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανοποίηση της χώρας και κατάφερε να γίνει μέσα σε λίγες δεκαετίες από την «οικονομία της αντιγραφής» στην «οικονομία της τεχνολογικής αιχμής».
Η κινεζική οικονομία να αναμένεται να αγγίξει, σε αξία, τα 16,7 τρισ. το 2019, ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ θα ανέλθει στα 13,8 τρισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά όσον αφορά την κατανάλωση αγαθών καλλωπισμού και υπηρεσιών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης των ατόμων.
Σύμφωνα έρευνα της Bank of America Merrill Lynch , η Κίνα προωθεί την ανάπτυξη μιας οικονομίας της «ματαιοδοξίας» της λεγόμενης «ματαιοδοξίας του κεφαλαίου », η οποία παροτρύνει του καταναλωτές να δαπανούν χρήματα για κοσμήματα, αυτοκίνητα , ταξίδια με αεροσκάφη, make up, συμπληρώματα διατροφής , καθώς και ιδιωτικά σχολεία, κορυφαία πανεπιστήμια, και κλαμπ.
Η αγορά αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 15,6 % ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας η οποία περιλαμβάνει την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν:
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας το ποσοστό των ανύπαντρων γυναικών, ο φθόνος που προκαλούν τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και η ευκολία που προσφέρει οι αγορές online, έχουν αυξήσει τη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Υψηλά είναι τα ποσοστά κατανάλωσης προϊόντων καλλωπισμού και για τους άνδρες στην Ασία, οι οποίοι φαίνονται να ξοδεύουν πολλά για την εξωτερική τους εμφάνιση.
Στην ίδια έρευνα σημειώνεται πως η αγορά των αγαθών αυτών αξίζει 37 τρισ. Δολάρια (στοιχεία απ’ το ερευνητικό κέντρο Euromonitor) και αναμένει να ξεπεράσει τα 4.5 τρις. το 2018, εξαιτίας των αναδυόμενων αγορών όπως η Κίνα.
Η Κίνα μπορεί να είναι ήδη ο μεγαλύτερος καταναλωτής των πολυτελών αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο –σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες εκτιμήσεις σχεδόν οι μισές από τις συνολικές αγορές τέτοιων αγαθών και υπηρεσιών έγιναν από τους Κινέζους αγοραστές πέρυσι.
Όμως, σε αντίθεση με τις υψηλές προσδοκίες των οικονομολόγων της Κίνας, το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής δαπάνης αυτής γίνεται έξω από τη χώρα.
Η Κίνα ευθύνεται για το 12 % της παγκόσμιας κατανάλωσης ειδών πολυτελείας, αλλά μόνο το 2 % των αγορών αυτών γίνονται στο εσωτερικό της χώρας . Οι περισσότερες αγορές που γίνονται στο εξωτερικό από Κινέζους τουρίστες. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω των υψηλών φόρων για τις εισαγωγές, αλλά και επειδή η αγορά εμπορευμάτων στην Γαλλία ή την Αγγλία «δίνει» ένα επιπλέον «πρεστίζ» στους καταναλωτές.