Η κυριαρχία της Nvidia στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ζημιώνει τις startups

Η κυριαρχία της Nvidia στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ζημιώνει τις startups
Nvidia CEO Jensen Huang speaks during a press conference at The MGM during CES 2018 in Las Vegas on January 7, 2018. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP
Προβλήματα για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να «μπουν στο παιχνίδια» της AI.

Η κυριαρχία της Nvidia στην κατασκευή τσιπ για την τεχνητή νοημοσύνη έχει επηρεάσει σημαντικά και με αρνητικό πρόσημο τον ανταγωνισμό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Nvidia κυριαρχεί στην αγορά των τσιπ που επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες γλωσσικών δεδομένων. Τα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) γίνονται σταδιακά πιο έξυπνα μέσω της έκθεσης σε περισσότερα δεδομένα, μια διαδικασία που ονομάζεται εκπαίδευση.

Καθώς η Nvidia έχει ισχυροποιηθεί σε αυτόν τον τομέα, η κατάσταση είναι δύσκολη για τις εταιρείες που προσπαθούν να κατασκευάσουν ανταγωνιστικά τσιπ. Βλέποντας αυτές τις startups ως ένα πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα, οι χρηματοδότες επιχειρηματικών συμμετοχών είναι πλέον απρόθυμοι να παράσχουν μεγάλες εισροές μετρητών. Η προώθηση ενός σχεδίου τσιπ σε ένα λειτουργικό πρωτότυπο μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια, οπότε η υποχώρηση απειλεί γρήγορα τις προοπτικές των startups.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook, οι startups ηλεκτρονικών τσιπ στις ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει 881,4 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος Αυγούστου. Το αντίστοιχο ποσό για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022 ήταν 1,79 δισ. δολάρια.

Ο αριθμός των σχετικών επιχειρηματικών deals μειώθηκε από 23 σε 4 μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το Reuters σημειώνει πως η startup Mythic, η οποία έχει συγκεντρώσει συνολικά περίπου 160 εκατ. δολάρια, ξέμεινε από μετρητά πέρυσι και σχεδόν αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές της. Κατάφερε όμως να φέρει μια σχετικά μέτρια επένδυση ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων αρκετούς μήνες αργότερα, τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις

Οι startups που επιθυμούν να αντλήσουν μετρητά αντιμετωπίζουν αυστηρότερες απαιτήσεις από τους επενδυτές. Απαιτούν από τις εταιρείες να έχουν ένα προϊόν το οποίο να βρίσκεται εντός μηνών από την κυκλοφορία του ή να παράγει ήδη πωλήσεις, ανέφεραν πηγές.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι νέες επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τσιπ ήταν συχνά 200 ή 300 εκατ. δολάρια. Αυτό έχει μειωθεί σε περίπου 100 εκατ. δολάρια, σύμφωνα την PitchBook.

Τουλάχιστον δύο νεοσύστατες εταιρείες τσιπ AI έχουν ξεπεράσει την απροθυμία των επενδυτών, προβάλλοντας τους δυνητικούς πελάτες ή τις σχέσεις τους με γνωστά στελέχη.

Για να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, η Tenstorrent «διαφήμισε» τον CEO της, Τζιμ Κέλερ, έναν σχεδόν θρυλικό αρχιτέκτονα τσιπ που έχει σχεδιάσει τσιπ για την Apple, την Advanced Micro Devices και την Tesla.

Η D-Matrix, η οποία έχει προβλέψει έσοδα λιγότερα από 10 εκατ. δολάρια φέτος, συγκέντρωσε 110 εκατ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με την οικονομική υποστήριξη της Microsoft και τη δέσμευση του κατασκευαστή των Windows να δοκιμάσει το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της D-Matrix μετά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.

Ενώ αυτοί οι κατασκευαστές τσιπ στη σκιά της Nvidia αγωνίζονται, οι startups στον τομέα του λογισμικού AI και των συναφών τεχνολογιών δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς. Έφεραν περίπου 24 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση φέτος μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την PitchBook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com