Οι κυρώσεις στο Ιράν και η μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ φέρνουν άνοδο στην τιμή του πετρελαίου
- 22/08/2018, 16:01
- SHARE
Οι διπλωματικές αναταράξεις και η επικείμενη ανακοίνωση της Ουάσινγκτον οδήγησαν σε αύξηση άνω του 1 δολαρίου την τιμή του μπρεντ σήμερα.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε σήμερα περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι, κινούμενη πάνω από τα 73 δολάρια, καθώς η μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν δείχνουν περιορισμό της προσφοράς.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 5,2 εκατ. βαρέλια, μείωση που είναι υπερτριπλάσια αυτής που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. «Τα στοιχεία του API, που ανακοινώθηκαν μετά το χθεσινό κλείσιμο δίνουν ανοδική τάση στις τιμές», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, προσθέτοντας: «Έτσι, τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα σήμερα το απόγευμα είναι επίσης πιθανόν να δείξουν μία μεγάλη μείωσή τους».
Η τιμή του μπρεντ, που είναι η τιμή αναφοράς διεθνώς, αυξήθηκε κατά 1,08 δολάρια στα 73,71 δολάρια το βαρέλι στις 13.06 (ώρα Ελλάδας), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε άνοδο 78 σεντς στα 66,62 δολάρια.
Η τιμή του πετρελαίου βρήκε, επίσης, στήριξη από το αδύναμο δολάριο, το οποίο υποχώρησε αυτή την εβδομάδα μετά το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν είναι ενθουσιασμένος» από τις αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
H πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου κάνει το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα. Η προοπτική μείωσης των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, στηρίζει επίσης την αγορά.
Ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να μειώνουν τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν, αν και οι Κινέζοι αγοραστές στρέφονται σε ιρανικά πλοία για να διατηρήσουν τη ροή των προμηθειών. Ο ΟΠΕΚ έχει αρχίσει να ενισχύει την παραγωγή του, μετά από μία συμφωνία με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους τον Ιούνιο, αλλά οι παραγωγοί του είναι επιφυλακτικοί έως τώρα. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στον ΟΠΕΚ ότι τον Ιούλιο μείωσε αντί να αυξήσει την παραγωγή.
Οι ενδείξεις στενότερης προσφοράς αντιστάθμισαν την ανησυχία για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου που προκύπτει κυρίως από την εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα. Αξιωματούχοι των δύο αυτών χωρών αναμένεται να ξαναρχίσουν σήμερα τις συζητήσεις, αλλά ο Τραμπ διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει πραγματική πρόοδος.