Η κυβέρνηση επιμένει για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές
- 02/01/2016, 13:15
- SHARE
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» ακόμη κι αν οι θεσμοί αρνηθούν το μέτρο, η κυβέρνηση ίσως προχωρήσει στην υλοποίησή του.
Η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ακόμη κι αν οι θεσμοί προβάλλουν αντίσταση, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση ξεκινήσει το σχεδιασμό για την εξεύρεση χρημάτων που θα στηρίξουν το Ασφαλιστικό σύστημα, και το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της λίστας των μέτρων για τη βραχυχρόνια επίλυση του προβλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προτείνει τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1-0,2%. Το ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις εξαιρέσεις που θα προβλέπονται στο ειδικό τέλος που θα εφαρμοσθεί. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές (κάθε είδους συναλλαγή) ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ.
Πιθανότατα το νέο μέτρο, εφόσον τελικά επιβληθεί, δεν θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, ενώ η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι αν εξαιρεθούν πλήρως οι κινήσεις που γίνονται στα ΑΤΜ, καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό από το μέτρο θα μπορούσε να ανέλθει στα 300 εκατ., εφόσον το τέλος ανέλθει στα 0,1% και 600 εκατ. ευρώ εφόσον το τέλος διαμορφωθεί στο 0,2%.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το μέτρο είχε απορριφθεί από τους πιστωτές της χώρας τον περασμένο Μάιο, ωστόσο θεωρούν ότι στην παρούσα χρονική περίοδο δεν θα προβάλουν σθεναρές αντιδράσεις.
Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή του, είναι το αντικίνητρο που θα δημιουργήσει στους χρήστες τραπεζικών καρτών. Από την άλλη πλευρά, προσθέτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος από το 2016 για τη διαμόρφωση του αφορολογήτου ορίου θα λειτουργήσει θετικά για το ελληνικό Δημόσιο ως προς την συγκέντρωση ποσού 300-600 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να «οδηγήσει» τους φορολογούμενους στη χρήση των χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές προκειμένου να περιορισθεί και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.