Η κυβέρνηση ψάχνει «μαξιλαράκια»
- 23/11/2015, 09:30
- SHARE
«Στα βαθιά» έχει βουτήξει ήδη η κυβέρνηση με τις εφεδρείες να τελειώνουν και τις συζητήσεις για «εθνική συνεννόηση» να έχουν φουντώσει.
Του Αντώνη Αντζολέτου
Με νέα δεδομένα μπαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία ανηφορική στροφή πριν την τελική αξιολόγηση και την ψήφιση τόσο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων όσων και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πετύχει το αρχικό της στόχο, που ήταν η γρήγορη υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά και η διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 155 βουλευτών.
Κατά πολλούς από την απουσία των Παναγούλη – Νικολόπουλου (που δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να στηρίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια) η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα στην αξιοπιστία του κυβερνητικού σχηματισμού. Η άρνηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου να συνεχίσει να «παρακολουθεί ακόμα και από τα ορεινά της Βουλής», καταδεικνύει το γεγονός πως η συμμετοχή του στις λίστες του κόμματος έγινε κατόπιν πολύ μεγάλης πίεσης – μόνο και μόνο – γιατί η απουσία του θα έφερε αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις στο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει να κρατήσει πολύ σκληρή στάση σε όσους εκ των έσω αμφισβητούν το κυβερνητικό έργο με βασικό επιχείρημα ότι «όλοι γνώριζαν τι έχουν να αντιμετωπίσουν».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει και η άποψη πως η πλειοψηφία των 153 μπορεί να αποτελέσει «κολώνα» της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος, απαλλαγμένο, πλέον από φωνές αντιφρονούντων που προκαλούσαν ενδοιασμούς, εντάσεις και δεύτερες σκέψεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός έχει προκρίνει για τα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού, την εθνική συνεννόηση, γεγονός που φούντωσε τα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
Αν και το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποκλείσει ότι υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις σημειώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη στη Βουλή με σαφή αναφορά στην Ένωση Κεντρώων και τον Βασίλη Λεβέντη, αλλά και τις συζητήσεις που ακούγονται όλο και πιο έντονα στους διαδρόμους για μελλοντική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σωτηρίας δεν είναι αυτή τη στιγμή στις βλέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του και τον ίδιο να εκτιμούν πως αν η πλειοψηφία αντέξει στα δεύτερα προαπαιτούμενα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μπορέσει να προχωρήσει ως έχει. Συμπληρώνουν, πως το κλίμα θα αλλάξει πιο πολύ από τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το «καλό» σενάριο, όπως έχει σχεδιαστεί από στελέχη του Μαξίμου, περιλαμβάνει την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 5 Δεκεμβρίου, ο οποίος έχοντας τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης θα δώσει και την ώθηση για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου λίγες ημέρες μετά.
Όλα αυτά την ώρα που είναι γνωστό πως και οι δανειστές πιέζουν για διεύρυνση του κυβερνητικού σχηματισμού με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα.Πρωτεργάτες σε αυτά τα σενάρια είναι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές που θα ήθελαν να δουν είτε το ΠΑΣΟΚ είτε το ΠΟΤΑΜΙ, παρά τις ενστάσεις και από τα δυο κόμματα, να αποτελούν μέρος της κυβέρνησης εξοβελίζοντας, αν είναι δυνατόν, τον Πάνο Καμμένο.
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ πως «η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί το σχέδιό της και θα καλέσει σε εθνικό διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς του τόπου», μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για πολιτική συνεννόηση των κομμάτων. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα θέσει προ των ευθυνών τους τα κόμματα που θα αρνηθούν τον διάλογο, ενώ μένει να διευκρινιστεί ο τρόπος που θα επιλέξει να κάνει αυτή τη συζήτηση το ερχόμενο διάστημα. Αν δηλαδή στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ακόμα και η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει να δει και ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη ΝΔ με την ανάδειξη του νέου αρχηγού.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Σήμερα το πρωί στις 9.30 ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βουλή, όπως κάθε Δευτέρα, με όλους τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να θέσει την ατζέντα της εβδομάδας, αλλά και τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν με τη διαφορετική αριθμητική της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για οργανωτικά θέματα, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται όλα τα ζητήματα να τεθούν σε κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν.
Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για την διήμερη επίσκεψη του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Πηγή: news247.gr