Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύει Bitcoin, αλλά πώς και γιατί;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύει Bitcoin, αλλά πώς και γιατί;
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Η εμφάνιση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Συνέδριο του Bitcoin ήρθε και παρήλθε και, αν τη χάσατε, αξίζει να τη δείτε

Η προτεινόμενη νομοθεσία για με τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος από Bitcoin (BTC) εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ θέτει πολύ περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις αυτήν τη στιγμή

Η εμφάνιση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Συνέδριο του Bitcoin ήρθε και παρήλθε και, αν τη χάσατε, αξίζει να ειπωθεί πως αυτό που συνέβη ήταν κάτι ανάμεσα σε προεκλογική εκστρατεία και διαφήμιση των κρυπτονομισμάτων.

Με άλλα λόγια, το συνέδριο του Bitcoin, σαφώς, είχε πολιτική απόχρωση, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Σημαντική είδηση είναι το ότι η αμερικανική κυβέρνηση σύντομα θα αρχίσει να δημιουργεί ένα στρατηγικό απόθεμα από BTCs. Στο συνέδριο, η γερουσιαστής Cynthia Lummis (R-Wyo.) ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο με στόχο οι ΗΠΑ να έχουν συγκεντρώσουν ένα απόθεμα ως ένα εκατομμύριο BTCs. 

Η κυβέρνηση «θα κρατήσει τα BTCs για 20 χρόνια ενώ το μοναδικό πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν θα ήταν για την αποπληρωμή του του εθνικού χρέους της χώρας μας».

Από την άλλη, στην ομιλία του Σαββάτου, ο Τραμπ ανέφερε πως «ανακοινώνω ότι, εάν εκλεγώ, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησής μου… να διατηρήσω το 100% όλου του bitcoin που κατέχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή θα αποκτήσει στο μέλλον… Αυτό θα χρησιμεύσει, στην πραγματικότητα, ως ο πυρήνας του στρατηγικού εθνικού αποθέματος BTCs».

«Το μεγαλύτερο μέρος των BTC που κατέχει αυτή τη στιγμή η [κυβέρνηση] αποκτήθηκε μέσω δράσης επιβολής του νόμου. Σας αφαιρέθηκαν. Εκεί πάει αυτή η χώρα – έχουμε ένα φασιστικό καθεστώς. Θα λάβω λοιπόν μέτρα για να μετατρέψω αυτόν τον τεράστιο πλούτο σε εθνικό αγαθό προς όφελος όλων των Αμερικανών…». Φυσικά όλοι έχουμε απορίες. Όπως: «Πώς;», «Τι;» και «γιατί;».

Πώς, τι και γιατί

Πρώτον, σχετικά με το bitcoin που κατέχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν μπορούν απλώς να πάρουν το bitcoin που κατέσχεσαν και να το κρατήσουν για τον εαυτό τους à la αστική κατάσχεση, έτσι δεν είναι; Ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι περίπου 95.000 από αυτά τα bitcoin ανήκουν σε άτομα που τους τα έκλεψαν εγκληματίες. Σίγουρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει την επιμέλεια των 200.000 BTCs, αλλά είναι όντως της κυβέρνησης των ΗΠΑ); Η γερουσιαστής Lummis πρόκειται να πάει μπροστά στο νομοθετικό σώμα και να πει: «Γεια, θυμηθείτε όλα αυτά τα bitcoins που κλάπηκαν και τα πήραμε πίσω όταν πιάσαμε τους κακούς; Είναι δικά μας τώρα. Θα τα κρατήσουμε». Συνεπώς, τίθεται ζήτημα προέλευσης…

Δεύτερον, εάν αυτό το νομοσχέδιο γίνει πολιτική, η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασχολείται με το bitcoin και αυτό είναι σίγουρα… περίεργο. Κάπως περίπλοκα είναι τα πράγματα. Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει σχεδόν 210.000 bitcoin ή 1% της συνολικής προσφοράς που θα υπάρξει. Αλλά για πάρα πολύ καιρό η κυβέρνηση παραβιάζει τον βασικό κανόνα που κάθε bitcoiner γνωρίζει: Μην πουλάτε ποτέ τα BTCs σας».

Επίσης, σκεφτείτε τι θα γίνει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρχίσει να πουλά τα BTC που έχει για να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ανέρχεται σε 35 τρισεκατομμύρια δολάρια… Λουτρό αίματος…

Τρίτον, και ίσως το πιο σημαντικό: Γιατί; Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα απόθεμα bitcoin; Όταν σκεφτόμαστε «ΗΠΑ και κρατικό αποθεματικό», ο νους μας πάει στο Strategic Petroleum Reserve (SPR), ένα απόθεμα πετρελαίου  έκτακτης ανάγκης που διατηρεί το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) και κυκλοφορεί στην αγορά όποτε το πετρέλαιο είναι ακριβό ή σπάνιο για οποιονδήποτε λόγο. 

Και το DOE διατηρεί το SPR για έναν καλό λόγο: Αν όλο το πετρέλαιο στον κόσμο εξαφανιζόταν αμέσως, ολόκληρος ο κόσμος θα δυστυχούσε και θα κατέρρεε. Τώρα σκεφτείτε το εξής: αν εξαφανιζόταν το bitcoin, θα καταρρεύσει ολόκληρος ο κόσμος;

Για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί ένα τεράστιο απόθεμα χρυσού, περίπου το 20% του συνόλου του χρυσού στον κόσμο – αν τουλάχιστον πιστέψουμε τον υποψήφιο για την προεδρία Robert F. Kennedy Jr. Και αφού το bitcoin υποτίθεται ότι είναι ψηφιακός χρυσός, ποια είναι η διαφορά;

Η διαφορά έγκειται στο ότι ο χρυσός ήταν χρήμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Βitcoin (ακόμη και το δολάριο) και, κάποτε, το δολάριο στηριζόταν στον χρυσό, επομένως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπρεπε να έχει χρυσό. Και κρατάει ακόμα πολύ χρυσό.

Εν τω μεταξύ, ας κλείσουμε με τα λόγια του Τραμπ στο Συνέδριο Bitcoin το 2024: «Να περάσετε καλά με το bitcoin και τα κρυπτονομίσματά σας και οτιδήποτε άλλο με το οποίο παίζετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: