Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη κρίση για την υγεία μας – Οι ίδιες επενδύσεις μπορούν συχνά να αντιμετωπίσουν και τις δύο απειλές
- 20/10/2023, 18:45
- SHARE
Των Vanessa Kerry και Paul Hudson*
Ζούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, επηρεάζοντας το περιβάλλον, την υγεία και την κοινωνική μας ευημερία. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η κλιματική κρίση είναι κρίση υγείας – και μας σκοτώνει.
Φέτος στις ΗΠΑ, οι πυρκαγιές σκότωσαν 97 ανθρώπους στο Μάουι. Πέρυσι, οι πλημμύρες βύθισαν εκατοντάδες χωριά στο Πακιστάν, εκτοπίζοντας τουλάχιστον 130.000 ανθρώπους και εξαπλώνοντας ασθένειες. Η αμείλικτη ξηρασία που κατέστρεψε το Κέρας της Αφρικής άφησε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Ήδη, 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότεροι από τους παγκόσμιους θανάτους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πανδημίας COVID-19.
Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2,4 έως 2,6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους πιο ευάλωτους σε πόρους πληθυσμούς – οι οποίοι συμβάλλουν λιγότερο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των καταστροφικών επιπτώσεων. Η κλιματική κρίση και η κρίση της υγείας παγιδεύουν τους ανθρώπους σε έναν κύκλο φτώχειας και απόγνωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν από την κλιματική αλλαγή έως το 2050. Χρειάζεται δράση σήμερα, γιατί δεν είμαστε έτοιμοι για το αύριο.
Τα εθνικά συστήματα υγείας, που επί μακρόν δεν είχαν επενδύσει επαρκώς, δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για τις σημερινές προκλήσεις. Περίπου το 90% των χωρών ανέφεραν διαταραχές στις υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Οι χώρες με λιγότερα μέσα υπέφεραν περισσότερο – και είδαμε τα αποτελέσματα στην υγεία, μεταξύ άλλων όσον αφορά στην ελονοσία και στη μητρική θνησιμότητα, να υποχωρούν.
Ο μετριασμός και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι υψίστης σημασίας για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το 4-5% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Μέχρι και το 95% των συνολικών εκπομπών του τομέα μπορεί να μειωθεί – από την αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι τη διαδρομή παροχής φροντίδας στον ασθενή. Η επανεφεύρεση της διαδρομής της φροντίδας των ασθενών θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τα αποτελέσματα της υγείας, εκτός από τη μείωση των εκπομπών με διάφορους τρόπους που κυμαίνονται από την απαλλαγή από τον άνθρακα των εγκαταστάσεων υγείας έως την παροχή φροντίδας εξ αποστάσεως ή πιο κοντά στο σπίτι.
Ωστόσο, ο μετριασμός από μόνος του δεν είναι αρκετός. Για να αντιμετωπίσουμε τη βλάβη που συμβαίνει σήμερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως τις τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία μας, οικοδομώντας ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας, τα οποία θα υποστηρίζονται από ένα κατάλληλο για το σκοπό αυτό υγειονομικό δυναμικό, ικανό να αντιμετωπίσει το βάρος των ασθενειών που αντιμετωπίζουμε.
Ξεκινά με την αλλαγή του αφηγήματος και την αποσαφήνιση ότι η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί επένδυση και όχι κόστος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η οικονομική απόδοση κάθε δολαρίου που επενδύεται στην υγεία είναι τουλάχιστον 2-4 δολάρια. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα σώσουν ζωές αλλά και θα αποτρέψουν μελλοντική απώλεια των σχεδόν 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δαπανηθεί από το 2010 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Η ιεράρχηση της υγείας δεν οδηγεί μόνο σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, αλλά αναπτύσσει επίσης τις οικονομίες, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προωθεί την κοινωνική ένταξη.
Ένα κρίσιμο εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος και της υγείας είναι το μέγεθος και η εστίαση της χρηματοδότησης. Οι ανάγκες προσαρμογής στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε 340 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030. Ωστόσο, η χρηματοδότηση για την προσαρμογή ανέρχεται σήμερα σε λιγότερο από το ένα δέκατο αυτού του ποσού, ενώ λιγότερο από το 5% της διαθέσιμης χρηματοδότησης στοχεύει ειδικά στην υγεία. Η χρηματοδότηση απλά δεν υπάρχει σήμερα. Θα απαιτηθεί μια υβριδική χρηματοδοτική προσέγγιση, καθώς η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες από μόνη της.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των τοπικών προσπαθειών προσαρμογής. Η καλύτερη ευκαιρία μας να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι μέσω επενδύσεων στις τοπικές κοινότητες που γνωρίζουν τι χρειάζονται και μέσω της διασφάλισης ισχυρών, ανθεκτικών συστημάτων υγείας, υποστηριζόμενων από ένα καλά εξοπλισμένο υγειονομικό προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι κοινότητες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων και της ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία και βιώσιμη κλιμάκωση αποτελεσματικών παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, στο Μπαγκλαντές, τοπικές ομάδες έχουν δημιουργήσει ένα κοινοτικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να ενημερώνουν τους κατοίκους για επικείμενες πλημμύρες.
Η μόνη μας επιλογή είναι η τολμηρή δράση για την υγεία και την ευημερία μας. Και πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Αυτό το έτος σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή. Για πρώτη φορά, θα υπάρξει μια ειδική Ημέρα Υγείας στην COP28, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη κατανόηση αυτής της κρίσιμης απειλής. Ενώ φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε συναίνεση σχετικά με την παγκόσμια υγειονομική αντίδραση στην κλιματική αλλαγή και να εστιάσουμε στην προσαρμογή της υγείας, οι συζητήσεις μας πρέπει επειγόντως να μεταφραστούν σε δράση που θα αλλάξει την αφήγηση.
Πρέπει να συμπεριλάβουμε τα αποτελέσματα για την υγεία στις μετρήσεις με τις οποίες μετράμε την πρόοδο του κλίματος. Χρειαζόμαστε περισσότερους και πιο ισχυρούς μηχανισμούς χρηματοδότησης που να δημιουργούνται για την ενίσχυση των προσπαθειών προσαρμογής. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη δράση μεταξύ όλων των εθνών και να λάβουμε αποφάσεις που να ξεπερνούν τον επόμενο εκλογικό κύκλο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή τους είναι στενά συνδεδεμένες με την υγεία του πλανήτη και του πληθυσμού μας.
Δεν μπορούμε να ανέβουμε αυτό το βουνό χωρίς μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα – ούτε χωρίς επείγουσα, αποφασιστική και συλλογική δέσμευση σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο για την επιτάχυνση της τοπικής προσαρμογής και την αποτελεσματική ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, για ένα υγιές, ανθεκτικό στο κλίμα μέλλον.
Έχουμε να κάνουμε μια επιλογή. Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο. Με το μέλλον της ανθρωπότητας να κρέμεται από μια κλωστή, ήρθε η ώρα να χαράξουμε μια νέα πορεία.
*Η Vanessa Kerry MD., MSc., είναι συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Seed Global Health (Seed), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στην ενίσχυση και τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας. Είναι ιατρός εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και υπηρετεί ως αναπληρώτρια διευθύντρια συνεργασιών και παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας του MGH. Διευθύνει το πρόγραμμα Παγκόσμιας Δημόσιας Πολιτικής και Κοινωνικής Αλλαγής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ο Paul Hudson είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi και μέλος της ομάδας εργασίας για τα συστήματα υγείας της πρωτοβουλίας για τις βιώσιμες αγορές, που κινητοποιεί τους διευθύνοντες συμβούλους της υγειονομικής περίθαλψης και τους παγκόσμιους οργανισμούς για την επιτάχυνση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης με μηδενικό καθαρό κόστος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Societe Generale: Ήρθε επιτέλους ο καιρός η S&P να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα
- Στίγκλιτζ: Ίσως δούμε εκρηκτική άνοδο στο πετρέλαιο λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή
- Ο δεύτερος μεγαλύτερος έμπορος κρέατος στον κόσμο συμπράττει με εταιρεία επεξεργασίας εντόμων
Πηγή: fortune.com