Η «κλειστή» συνάντηση που οδήγησε στο συμβιβασμό των θεσμών

Η «κλειστή» συνάντηση που οδήγησε στο συμβιβασμό των θεσμών
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde talks to Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2015. Euro zone leaders will fight to the finish to keep near-bankrupt Greece in the euro zone on Sunday after the European Union's chairman cancelled a planned summit of all 28 EU leaders that would have been needed in case of a "Grexit". REUTERS/Francois Lenoir - RTX1K290

Τι δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις για τη δυνατότητα συμφωνίας τις επόμενες μέρες.

Μία συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι εφικτή στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στην Wall Street Journal.

«Θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι εφικτή εντός εβδομάδων», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέτει κάποια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για αυτή. «Πραγματικά, η ουσία είναι που έχει σημασία», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σύγκλιση των διαφορετικών θέσεων των πιστωτών σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Υπάρχει πρόοδος. Υπήρξαν συναντήσεις για να συζητήσουμε τις θέσεις διαφόρων πλευρών και θεωρώ ότι πλησιάζουμε», δήλωσε.

H Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον σε κοινούς στόχους αναφορικά με την ελληνική διαπραγμάτευση, μετέδωσε η Sueddeutsche Zeitung, χωρίς να επικαλείται τις πηγές της.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο συμβιβασμός επετεύχθη σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μεταξύ της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Kριστίν Λαγκάρντ, του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ , του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι πιστωτές θέλουν η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που τα συμφωνηθέντα μέτρα δεν διασφαλίσουν πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα, σε ευθυγράμμιση με το δημοσίευμα του Σαββάτου της Wall Street Journal που θέλει τους δανειστές να εξετάζουν την επιβολή έξτρα μέτρων τα οποία θα επιβληθούν αν η Αθήνα δεν καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο Σόιμπλε «εμπνευστής» των πρόσθετων μέτρων

Mαξίμου: Επιθυμία όλων για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup

Ποια είναι τα μέτρα – «φωτιά» που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές