Η «κόκκινη σημαία» που πρέπει να προσέξετε πριν αποδεχθείτε μια νέα δουλειά

Η «κόκκινη σημαία» που πρέπει να προσέξετε πριν αποδεχθείτε μια νέα δουλειά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν και σε μια δύσκολη αγορά εργασίας κάθε πρόσκληση για συνέντευξη μοιάζει με νίκη, οι ειδικοί συμβουλεύουν: μην κάνεις εκπτώσεις σε βασικές ενδείξεις που μπορεί να φανερώνουν εξάντληση και υψηλό turnover.

Στην τωρινή αγορά εργασίας, ακόμα και μια απάντηση από recruiter αρκεί για να αισθανθεί κανείς τυχερός. Κι όμως, όσο πιεστική κι αν είναι η ανάγκη για απασχόληση, δεν πρέπει να χάνεται η προσοχή σε βασικά σημάδια που φανερώνουν ότι ο νέος ρόλος μπορεί να είναι δυσλειτουργικός ή εξουθενωτικός.

Η Jade Walters, ειδική σε θέματα καριέρας της γενιάς Z και ιδρύτρια του Ninth Semester, επισημαίνει ένα βασικό red flag: την υπερβολικά υποστελεχωμένη ομάδα. Όπως λέει στο CNBC, το να ενταχθεί κανείς σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται σε φάση πανικού ή μόνιμης αποψίλωσης, ενδέχεται να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο burnout.

Γι’ αυτό και σε κάθε συνέντευξη, η Walters ρωτά πόσα μέλη έχει η ομάδα, πώς συνεργάζονται και ποιος θα είναι ο ρόλος του υποψηφίου στους στόχους της. Αν η απάντηση περιλαμβάνει φράσεις όπως «λειτουργούμε με πολύ μικρή ομάδα» ή «είμαστε ευέλικτοι», η εμπειρία της λέει να μείνουμε επιφυλακτικοί: «Έχω βρεθεί σε δουλειές όπου δύο άνθρωποι κάναμε τη δουλειά τριών. Και αυτό δεν είναι βιώσιμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Walters θυμάται μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου προσλήφθηκε σε έναν οργανισμό μόνο για να παραιτηθεί άμεσα ο βασικός της συνεργάτης – με αποτέλεσμα να επωμιστεί τον διπλάσιο φόρτο.

Η συμβουλή της; Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής, αξιολογήστε όχι μόνο τις αρμοδιότητες, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθείτε να τις φέρετε εις πέρας. Το να πείτε «ναι» σε μια ομάδα που αναζητά επειγόντως προσωπικό, μπορεί να είναι μια λύση ανάγκης. Μακροπρόθεσμα όμως, ίσως αποδειχθεί το λάθος που θα θέλατε να είχατε αποφύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: