Η Κομισιόν απειλεί με πρόστιμο το Pornhub – Ζητά μέτρα για την προστασία των ανηλίκων

Η Κομισιόν απειλεί με πρόστιμο το Pornhub – Ζητά μέτρα για την προστασία των ανηλίκων
A protester wears a cap with the Pornhub logo during a demonstration at the Ministry of Digital Economy and Society in Bangkok on November 3, 2020, after the website was blocked by the ministry. (Photo by Jack TAYLOR / AFP) Photo: AFP
Η ΕΕ χαρακτηρίζει ως ως «Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες» τα Pornhub, Stripchat και Xvideos.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως δίνει προθεσμία μερικών εβδομάδων στα site πορνογραφικού περιεχομένου Pornhub, Stripchat και XVideos ώστε να αποστείλουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για την επιμελή αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, καθώς και για την πρόληψη της ενίσχυσης του παράνομου περιεχομένου και της έμφυλης βίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ζητά λεπτομέρειες σχετικά με τους μηχανισμούς διασφάλισης της ηλικίας που έχουν υιοθετήσει οι εν λόγω πορνογραφικές πλατφόρμες.

Η Επιτροπή ζητά επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική οργάνωση των εταιρειών, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον νόμο Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της ΕΕ.

Η DSA απαιτεί πράγματι από τις καθορισμένες πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να εξοπλιστούν με ανεξάρτητες και καλά εξοπλισμένες εσωτερικές ομάδες με επαρκείς εξουσίες και πόρους, καθώς και πρόσβαση στο διοικητικό όργανο. Σύμφωνα με την DSA, οι υπεύθυνοι συμμόρφωσης πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλοι οι συστημικοί κίνδυνοι που περιγράφονται στον κανονισμό εντοπίζονται και αναφέρονται δεόντως.

Οι Pornhub, Stripchat και Xvideos πρέπει να παράσχουν τις ζητούμενες πληροφορίες έως τις 4 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 2 της DSA, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σε απάντηση σε αίτημα παροχής πληροφοριών. Σε περίπτωση μη απάντησης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει τις πληροφορίες με απόφαση. Στην περίπτωση αυτή, η μη απάντηση εντός της προθεσμίας μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών.

Μετά τον χαρακτηρισμό τους ως «Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες», οι Pornhub, Stripchat και Xvideos υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το σύνολο των διατάξεων που εισήγαγε η DSA, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης και του μετριασμού των κινδύνων που σχετίζονται με τη διάδοση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην προστασία των ανηλίκων.

Αυτές οι τρεις πορνογραφικές πλατφόρμες υπέβαλαν την πρώτη τους έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στα τέλη Απριλίου 2024, τέσσερις μήνες μετά τον ορισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: