Η Κομισιόν απειλεί την Meta με πρόστιμο έως και 14 δισ. δολαρίων

Η Κομισιόν απειλεί την Meta με πρόστιμο έως και 14 δισ. δολαρίων
ANKARA, TURKIYE - AUGUST 29: In this photo illustration, logo of “Metaâ€? is displayed on mobile phone and computer screen in Ankara, Turkiye on August 29, 2023. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Για την υπηρεσία συνδρομής χωρίς διαφημίσεις για το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη.

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απήγγειλαν τη Δευτέρα κατηγορίες στην Meta για μη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες τεχνολογίας της ΕΕ, καθώς έβαλαν στο στόχαστρο το νεοεισαχθέν μοντέλο διαφήμισης με πληρωμή ή συναίνεση.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας ξεκίνησε την υπηρεσία συνδρομής χωρίς διαφημίσεις για το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη τον περασμένο Νοέμβριο, λέγοντας ότι οι χρήστες που συναινούν στην παρακολούθηση λαμβάνουν μια δωρεάν υπηρεσία η οποία χρηματοδοτείται από τα διαφημιστικά έσοδα.

Η Κομισιόν σημειώνει πως η δυαδική επιλογή παραβιάζει τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων στην ΕΕ, καθώς απέστειλε το προκαταρκτικό πόρισμά της στην Meta.

Είπε ότι η δυαδική επιλογή αναγκάζει τους χρήστες να συναινέσουν στον συνδυασμό των προσωπικών τους δεδομένων και δεν τους παρέχει μια λιγότερο εξατομικευμένη αλλά ισοδύναμη έκδοση των social media της Meta.

Η κίνηση έρχεται μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση στην Apple, με την Κομισιόν να κατηγορεί την κατασκευάστρια των iPhone πως περιορίζει αθέμιτα τη δυνατότητα των προγραμματιστών του App Store να «κατευθύνουν ελεύθερα τους πελάτες τους».

Τόσο η Meta όσο και η Apple αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων τους εάν διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ. Αυτό ισοδυναμεί με πρόστιμο έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Meta και 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Apple, με βάση τα πιο πρόσφατα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: